POSLOVIL SE JE TOMAŽ PAVŠIČ

Nedelja, 10. februar 2019

Včeraj je po dolgi in hudi bolezni v ljubljanskem Kliničnem centru umrl Tomaž Pavšič, profesor slovenščine, primorski kulturni delavec, publicist, politik in velik domoljub.

Prof. Pavšič se je leta 1931 rodil v Otaležu. Po letih italijanske šole na Travniku ter obiskovanja priložnostne partizanske šole v slovenskem jeziku med drugo svetovno vojno, se je med letoma 1945 in 1947 šolal na nižji gimnaziji v Cerknem, leta 1952 pa maturiral na postojnski gimnaziji. Diplomiral je iz slavistike na ljubljanski Filozofski fakulteti.

Prvo službo je nastopil kot vzgojitelj v Mladinskem domu v Tolminu, zatem služboval kot profesor francoščine in slovenščine na idrijski gimnaziji, konec šestdesetih postal poklicni tajnik Zveze kulturno-prosvetnih organizacij v idrijski občini, v začetku sedemdesetih deloval v Goriškem muzeju, od leta 1980 pa kot kustos dokumentalist v Mestnem muzeju Idrija.

Bil je med prvimi primorskimi izobraženci, ki so se aktivno vključili v osamosvojitvene procese. Na volitvah aprila 1990 je bil kot član Slovenske demokratične zveze v okviru Demosa kot predstavnik idrijske občine izvoljen za poslanca v Zboru občin takratne Skupščine Republike Slovenije in istega dne tudi za podpredsednika Skupščine Občine Idrija. Postal je prvi idrijski nepoklicni poslanec v slovenskem parlamentu, kjer se je zavzemal za interese Idrijsko-cerkljanske regije, med drugim za obnovo prometnice med Logatcem in Tolminom, ki jo je prvi poimenoval Keltika. Leta 1993 je postal vicekonzul na Slovenskem generalnem konzulatu v Trstu in se v zgodovino vpisal kot prvi slovenski predstavnik v Trstu, ki ga je imenovala nova država Slovenija. Upokojil se je leta 1997.

Vsa leta je sooblikoval tudi kulturno in društveno življenje na širšem Primorskem in v zamejstvu. Prijateljeval je s pisateljem Francetom Bevkom in ga večkrat spremljal na literarnih srečanjih. Kot študent je bil aktiven soustvarjalec kulturnih dogodkov v Klubu primorskih študentov, kot govorec, povezovalec programa in odgovorni za stike z javnostjo je sodeloval s Primorskim akademskim zborom Vinko Vodopivec, leta 1965 je bil med pobudniki ustanovitve idrijskega Komornega zbora Zorko Prelovec, bil je glavni ustanovitelj, urednik in pisec pri idrijski oporečniški reviji Kaplje. Srčno je negoval tudi stike s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter bil, med drugim, od samega začetka leta 1991 član Svetovnega slovenskega kongresa, bil je pobudnik postavitve spomenika Simonu Gregorčiču v Gorici in spominske plošče italijanskemu filmskemu ustvarjalcu Pier Paolu Pasoliniju v Idriji.

Njegovo vsestransko kulturno in narodnopovezovalno delovanje ni ostalo neopaženo, saj je prejel številna priznanja, med drugim leta 1992 Pirnatovo nagrado Občine Idrija, leta 2017 pa Peterlinovo nagrado Društva slovenskih izobražencev. Rad je sodeloval tudi z našo radijsko hišo, kjer je v številnih pogovorih kot izvrsten sogovornik razkrival obsežnost svojega znanja in predanost kulturi in slovenstvu. S pričujočim prispevkom mu želimo izkazati spoštovanje in se zahvaliti za vse, s čimer je obogatil naš kulturni prostor.

 

Metka Rupnik 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
09.12.2019
0°C / 12°C
torek
10.12.2019
6°C / 12°C
sreda
11.12.2019
3°C / 13°C