KLASIČNI KRAS SE POTEGUJE ZA VPIS NA UNESCOV SEZNAM

Nedelja, 10. februar 2019

Ministrstvo za okolje je uradno vložilo kandidaturo za vpis klasičnega krasa na seznam svetovne dediščine pri Unescu. Predlagano območje klasičnega krasa obsega 25.461 hektarjev, osrednji zavarovani območji pa sta Notranjski regijski park in Krajinski park Pivška presihajoča jezera. Vplivno območje predlaganega območja obsega 58.339 hektarjev in leži v občinah Bloke, Cerknica, Logatec, Loška dolina, Pivka in Postojna.

Izjemna univerzalna vrednost klasičnega krasa se kaže v geoloških in geomorfoloških pojavih in procesih - kraških pojavih, jamskem živalstvu in razvoju krasoslovja kot znanosti. Klasični kras obsega vse najznačilnejše kraške pojave in izjemna kraška polja, kot so Cerkniško polje, Planinsko polje in niz Pivških presihajočih jezer, ki so tipičen primer nastanka in razvoja kraških polj. Vključuje tudi vse najpomembnejše jame na tem območju, kot so Postojnska, Planinska, Križna in Nova Križna jama, ter kraško dolino Rakov Škocjan.

Po uradno vloženi kandidaturi bo stekel postopek preverjanja in ocenjevanja te kandidature s strani Centra za svetovno dediščino v Parizu in posvetovalnega telesa IUCN. Mnenje oziroma predlog za odločitev o vpisu bo znan maja prihodnje leto.

 

Na sliki: Cerkniško jezero (Foto: Miha Jernejčič)


Metka Rupnik (po STA)

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
16.12.2019
2°C / 13°C
torek
17.12.2019
6°C / 12°C
sreda
18.12.2019
9°C / 17°C