VELIKO ZANIMANJE ZA PROJEKT FRANJA NAS POVEZUJE

Sobota, 09. februar 2019

Na včerajšnji slovenski kulturni praznik so  Mestni muzej Idrija, Turistično društvo Novaki in Gostišče Gačnk v Logu pripravili zanimivo prireditev v okviru projekta Franja nas povezuje, znotraj Lokalne akcijske skupine LAS s ciljem. Dogodek je združil dve predavanji, ki sta ga izpeljali direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec in vodja Cerkljanskega muzeja Milojka Magajne. Presenetljivo veliko poslušalcev vseh starosti je z zanimanjem prisluhnilo pripovedim o prehrani prebivalstva med obema vojnama, s posebnim poudarkom na organiziranost prehrane v Partizanski bolnici Franja in njenih enotah. Gostilna v Logu je bila izbrana zaradi dobrega razumevanja vsebine, saj je bilo potrebno hrano za obiskovalce tudi pripraviti, v vsebinskem smislu pa ima lokacije širši pomen. Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija:

Posnetek Ivana Leskovec 1

Po besedah Ivane Leskovec bi radi ustvarili večplastni zgodovinski in turistični projekt, ki bo na izvirni način združil preteklost in tudi sedanjost v teh krajih.

Posnetek Ivana Leskovec 2

Skromna prehrana prebivalstva v tem okolju je v bistvu postavljala na jedilnih tisto, kar so ljudje doma pridelali. Najbolj okusne stvari so se le redko znašle na mizi, saj so jih kmetje skušali prodati, da so lahko kupili najnujnejše potrebščine. Tudi receptov niso zapisovali. Ivana Leskovec:

Posnetek Ivana Leskovec 3

Lastnik gostišča Gačnk v Logu Matjaž Peternelj je ob koncu povedal, da se stare jedi pogosto znajdejo na jedilniku. Kljub temu, da morajo ustrezati modernim okusom, poskrbijo za pristnost in domačnost. To so zbrani na včerajšnji prireditvi ob pokušini tudi enoglasno potrdili.

Mestni muzej Idrija in turistično društvo Novaki imata že pripravljen program novega, tokrat pohodniškega, projekta z naslovom Od javke do javke, ki bo pohodnike popeljal po točkah, kjer so v času delovanja Franje v najstrožji tajnosti delovali logistični centri za delovanje objekta, ki se danes ponaša z Znakom evropske dediščine.Ivan Seljak Za vsebino je odgovoren Mestni muzej Idrija. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje  2014 – 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Franja nas povezuje Ivana Leskovec 1 o lokaciji v logu
Franja nas povezuje Ivana Leskovec 2 o srečanju splošno
Franja nas povezuje Ivana Leskovec 3 recepture

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
17.09.2019
15°C / 29°C
sreda
18.09.2019
17°C / 28°C
četrtek
19.09.2019
16°C / 22°C