MINISTRICA PODPRLA BRIŠKE VINARJE

Četrtek, 31. januar 2019

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se je na včerajšnjem obisku v Goriških Brdih seznanila s težavami tamkajšnjih vinogradnikov in ostalih kmetovalcev. Podprla je prizadevanja za čezmejno zaščito najbolj znane vinske sorte rebula, ki jo pridelujejo v četrtini vseh briških vinogradov.

V rebuli vidijo italijanski vinogradniki in vinarji iz ravninske Padske nižine tržno priložnost, zato so začeli saditi vinske trse rebule. Vendar ima tam drugačne možnosti rasti, saj je namakana, predvsem pa ima drugačen okus kot rebula, ki zraste na gričevnatih legah Brd na slovenski in italijanski strani, je povedal direktor Kleti Brda Silvan Peršolja.

Pridelava rebule je v Brdih bistveno težja kot v dolini, kjer jo sadijo v mivko, v Brdih in Vipavski dolini pa raste v lapornatih tleh na pobočjih.

Mi smo obdržali rebulo tudi v časih, ko so prevladovali chardonnayi, različni pinoti in druge sorte, je poudaril Peršolja: "Rebula je sinonim za Brda, v nas je globoko prepričanje, da lahko na zahtevnih svetovnih trgih zmagamo le z rebulo. Seveda smo vinarji tu opravili svoje delo in naredili tako rebulo, ki je všeč svetovnim ljubiteljem vina. Sedaj, ko rebula dobiva ime, so prišli zraven taki, ki nikoli v življenju rebule niso niti poznali."

Vinogradniki s slovenske strani Brd so se zato začeli že pred nekaj leti pogovarjati s kolegi iz italijanske strani. Rebulo bi radi zaščitili na mednarodni ravni, vendar so postopki zaščite predolgi in bi bili čez nekaj let lahko že prepozni. Zato je potrebno ukrepati v kratkem času, so še prepričani vinarji, ki so se zbrali na pogovoru z ministrico Pivčevo.

Ministrica za kmetijstvo jim je zagotovila, da jim bo pomagala pri njihovem prizadevanju, tudi pri povezovanju z vinarji na italijanski strani Brd.

Po STA 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
26.02.2021
3°C / 22°C
sobota
27.02.2021
5°C / 17°C
nedelja
28.02.2021
2°C / 16°C