ZALOGE KRVI V SLOVENIJI (PRE)NIZKE

Sreda, 23. januar 2019

Na področju krvodajalstva je v Sloveniji v preteklem letu darovalo kri dobrih 99 tisoč krvodajalcev. Novih je bilo 9.186, od tega v občini Idrija in Cerkno 125. Občina Idrija je skupaj z Občino Cerkno zabeležila 1.637 krvodajalcev. Povzetek statistike kaže, da jih to uvršča v sam slovenski vrh oziroma med prvih pet občin v Sloveniji po odstotku darovane krvi na prebivalca.

Potrebe po krvi se v Sloveniji zmanjšujejo za približno 5 % na leto. Ta upad se  povezuje z izboljšanjem zdravstvenega sistema oz. operacijami. Bolniki pri operaciji prejmejo avto transfuzijo, več je laserskih posegov. Se pa po drugi strani povečujejo potrebe po le določeni skupini krvi, ker je vedno več obolelih za raznimi krvnimi boleznimi. Statistično gledano smo pri nas še vedno samozadostni. Dnevno potrebujemo od 350 do 400 krvodajalcev in zadostimo vsem potrebam po krvi v bolnišnicah po Sloveniji. Trenutno stanje je kritično na dveh krvnih skupinah. Tanja Tominec, sekretarka Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Idrija.

POSNETEK: Tanja Tominec

Tudi v ta namen Rdeči križ Slovenije Območno združenja Idrija obvešča vse zveste krvodajalce in vse, ki bi želeli to postati, da bo zimska krvodajalska akcija tokrat zaradi zasedenosti prostorov Osnovne šole Idrija potekala v prostorih Mladinskega centra Idrija, po sledečem urniku:

PONEDELJEK, 28.1., vpis od 7. do 13. ure
TOREK, 29.1., vpis od 7. do 13. ure
SREDA, 30.1., vpis od 7. do 14. ure


Vse udeležence krvodajalske akcije naprošajo, da upoštevajo krožni režim poti. Dostop do Mladinskega centra bo mogoč skozi center mesta, pri Občini zavijete desno v smeri Psihiatrične bolnišnice, do odcepa za Mladinski center, povratek po bo po Bazoviški ulici do Rožne ulice, kjer lahko nadaljujete pot v več smeri. Zaželen je peš dostop, saj so parkirna mesta omejena.

Mirjam Debevc

Izjava: Tanja Tominec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
17.08.2019
14°C / 29°C
nedelja
18.08.2019
16°C / 31°C
ponedeljek
19.08.2019
17°C / 33°C