DAN KRONIČNE OBSTRUKTIVNE PLJUČNE BOLEZNI

Torek, 15. januar 2019

Kronična obstruktivna pljučna bolezen je kronično obolenje dihal, ki prizadene predvsem dolgoletne kadilce. Zanjo so značilni kratka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov. Poleg pravočasnega odkrivanja bolezni in ustreznega zdravljenja z modernimi inhalacijskimi zdravili so za učinkovito obvladovanje bolezni potrebni še ustrezna prehranska podpora, izvajanja dihalne fizioterapije, opuščanje kajenja ter cepljenje za preprečevanje sezonske gripe in pljučnice. Zaradi nje v Sloveniji letno umre od 500 do 600 oseb.

V avli Zdravstvenega doma Idrija bodi jutri med osmo in dvanajsto uro prvič pripravili Dan kronične obstruktivne pljučne bolezni. Pripravili so pester program z meritvami, ki jih bodo izvajale njihove diplomirane medicinske sestre. Z diplomirano dietetičarko se boste lahko na licu mesta pogovorili o prehrani, pripravili so edukacijo dihalnih vaj z diplomirano fizioterapevtko, na voljo vam bodo s posveti glede ukrepov za opuščanje kajenja, izvajali bodo tudi meritve dihalne funkcije. O rezultatih se boste lahko posvetovali s specialistko interne medicine – zdravnico Ano Ogrič Lapajne, ki bo odgovarjala tudi na vsa vprašanja.

Posebej vabijo vse paciente, ki že imajo postavljeno diagnozo kronične obstruktivne pljučne bolezni ali so dolgoletni kadilci, kakor tudi vse ostale, ki bi jih dogodek zanimal.

Foto: spletni vir


Mirjam Debevc

Posnetek: Ana Ogrič Lapajne

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
17.09.2019
15°C / 29°C
sreda
18.09.2019
17°C / 28°C
četrtek
19.09.2019
16°C / 22°C