TERENSKE RAZISKAVE ODDELKA ZA ZGODOVINO FF UL V IDRIJI

Nedelja, 13. januar 2019

V okviru terenskih raziskav za projekt Napravite mi to deželo nemško... italijansko... madžarsko... hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva, ki se posveča raziskovanju obmejnih območij na Slovenskem med drugo svetovno vojno, se je ta konec tedna v Idriji mudila ekipa raziskovalcev z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Ekipo so sestavljali vodja raziskovalnega projekta red. prof. dr. Božo Repe ter raziskovalca dr. Peter Mikša in dr. Božidar Flajšman.

V spremstvu domačina, študenta zgodovine Matevža Šlabnika, si je raziskovalna ekipa najprej ogledala utrdbeni kompleks italijanske vojske v Podroteji, ki je bil v sredini tridesetih let prejšnjega stoletja zgrajen kot del t. i. Alpskega zidu za obrambo vzhodne meje Kraljevine Italije proti Jugoslaviji. V bližini izliva Zale v Idrijco so si ogledali tudi ruševine mostu, ki so ga minirali idrijski rudarji, da bi po kapitulaciji Italije preprečili prihod nemške vojske v Idrijo.Raziskovalna ekipa je nato na različnih koncih Idrije opravila intervjuje z domačini, ki se vojnih let še dobro spominjajo. Pri tem je največ pozornosti pritegnil obroč bodeče žice okrog Idrije, ki so ga Nemci postavili kmalu po zasedbi Idrije septembra leta 1943. Izjave pričevalcev in ostalih na terenu je ekipa skrbno dokumentirala, del odkritij pa bo v prihodnjih dneh objavljen na FB strani projekta ("Projekt Okupacijske meje"). Bolj obširno pa bo čas druge svetovne vojne na področju Idrijskega in Žirovskega predstavljen na posebni razstavi, ki bo v okviru raziskovalnega projekta odprta v prostorih Mestnega muzeja Idrija na gredu Gewerkenegg, 24. januarja ob 18.uri.

Za konec je ekipa zgodovinarjev obiskala še Vojni muzej Idrija, kjer jim je lastnik Slavko Moravec v izčrpnem  vodenju predstavil vojaško plat bogate idrijske zgodovine.


Foto: Matevž Šlabnik

Mirjam Debevc, Matevž Šlabnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.06.2019
16°C / 31°C
torek
18.06.2019
19°C / 30°C
sreda
19.06.2019
17°C / 30°C