MARTINA BATIČ NAGRAJENKA PREŠERNOVEGA SKLADA

Sobota, 12. januar 2019
Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Prve prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Nagrado Prešernovega sklada pa ustvarjalci prejmejo za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.


Zadnjih nekaj let so prejemnike Prešernovih nagrad razglasili na podelitvi, ki je praviloma sedmega februarja, večer pred državnim kulturnim praznikom. Gre za večer, ki je posvečen slovenskemu pesniku Francetu Prešernu, po katerem so nagrade tudi poimenovane. Kot novost pa naj omenimo, da nagrajence od lanskega leta dalje naznanijo že v januarju.  


Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je tudi zborovska dirigentka iz Ajdovščine, Martina Batič. Nagrado bo prejela za poustvarjalne dosežke v preteklih treh letih, med katerimi so izstopajoči koncerti s Komornim zborom RIAS, Zborom Srednjenemškega radia in Zborom Slovenske filharmonije. Gre za mednarodno uveljavljeno dirigentko, ki ji je preboj uspel leta 2006, ko je zmagala na uglednem mednarodnem tekmovanju dirigentov na Švedskem, v lanskem letu pa je prevzela vodenje prestižnega 95-članskega zbora Francoskega radia. Njena manualna tehnika je elegantna, ima zlate roke, dirigira natančno, interpretacija je ekspresivna in kot zahteva partitura. Na odru skupaj z zborom pričara trenutke, ko ubrani glasovi pod njeno »diktirko« ustvarijo popolnost.  


Mirjam Debevc


Foto: osebni arhiv

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.06.2019
16°C / 31°C
torek
18.06.2019
19°C / 30°C
sreda
19.06.2019
17°C / 30°C