V NEDELJO SLOVESNOST V DRAŽGOŠAH

Četrtek, 10. januar 2019

V nedeljo, 13. januarja  bo potekala osrednja slovesnost in že 62. prireditev Po stezah partizanske Jelovice ob 77. obletnici dražgoške bitke. Slovesnost bo pri spomeniku v Dražgošah s pričetkom ob 12. uri. Gre za eno večjih bitk med drugo svetovno vojno v Sloveniji, je potekala med 9. in 11. januarjem 1942 v vasi Dražgoše in omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske. V zgodovinskem spominu je bil to prvi veliki upor na slovenskih tleh, saj skupaj z borbo v Rovtu nad Selško dolino ter množično decembrsko poljansko vstajo z uspešnimi boji Cankarjevega bataljona, predstavlja pomembno trilogijo bojev v prvem letu upora na slovenskih tleh.
Te dni mineva  77 let od začetka boja Cankarjevega bataljona z Nemci v Dražgošah.
Nemci so namreč 9. januarja 1942 zasedli dolino pod Dražgošami in pritiskali proti vasi po vseh bregovih. Partizanski borci so jih zaustavili in zadržali do večera. Naslednji dan se je pritisk še okrepil, po partizanskih položajih so streljali s topovi. Dražgoške hiše, hlevi in kozolci so začeli goreti. Usoden je bil tretji dan, ko so Nemci silovito udarili in v nekajkratni številčni premoči so se prebili do prvih hiš in se znesli nad domačini. Pobili so 41 domačinov ter požgali vas, v januarju in februarju istega leta pa so jo popolnoma porušili.

Spominska slovesnost bo kot vsako leto ob spomeniku v Dražgošah,  v nedeljo, 13. januarja, ob 12. uri. Slavnostni govornik bo Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS. V kulturnem programu bodo sodelovali Partizanski pevski zbor,  Orkester slovenske vojske, kvartet Orkestra slovenske policije ter glasbenik in aktivist Primož Siter.  Predsednik organizacijskega odbora Ladislav Lipič:

POSNETEK

Tako kot vsako leto, se bomo obletnice spomnili z mnogimi pohodniki, ki bodo krenili na daljše ali krajše pohode skupaj z različnimi organizatorji. Več o tem pa v naši jutrišnji pohodniški oddaji.


Ivan Seljak

Ladislav Lipič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.06.2019
16°C / 31°C
torek
18.06.2019
19°C / 30°C
sreda
19.06.2019
17°C / 30°C