OHRANJENI SPOMINI S POMOČJO AVDIOVIZUALNE TEHNIKE

Sreda, 05. december 2018


Danes je bila v Prizivnici Antonijevega rova v Idriji predstavljena zanimiva avdiovizualna knjiga, ki je po vsebini redkost v slovenskem prostoru. Projekt Ohranjeni spomini, ki sta si ga omislila filmska ustvarjalca Dušan Moravec in Matjaž Mrak, nastaja že dobro leto dni, avtorja pa sta se odločila za javno predstavitev sedaj, ko sta posnela in arhivirala prvo deseterico pričevalcev, sogovornikov.

Zamisel je v bistvu preprosta. V filmski obliki avtorja želita vsako leto ustvariti serijo desetih pričevanj sogovornikov starejših krajanov, ki obujajo spomine na dogodke iz njihovega otroštva, preproste zgodbe in podatke, ki se pogosto izmuznejo iz drugih arhivov. Dušan Moravec:

Posnetek Moravec 1


Za neskončnost naj bi se zrcalila v večnem ponavljanju tako, da bosta v starosti svojo vlogo prepustila mladim, sama pa pristala med sogovorniki. Že samo prvi obrazi sogovornikov, ki so med drugim že vidni na spletu, napovedujejo zanimive, na trenutke pikantne, morda celo zamolčane zgodbe. Antonijev rov, za turistične namene urejen vhod v idrijski rudnik, je že napovedal, da bo veliko spominov povezanih prav z rudarjenjem in samim mestom, nikakor pa se avtorja ne želita oklepati le pripovedi iz meščanskega življenja.

Posnetek Moravec 2

Je na današnji predstavitvi še povedal Dušan Moravec.
Po besedah Matjaža Mraka živimo v „informacijskem srednjem veku“ in lahko se zgodi, da za nami ne bo ostalo nič. Izginila bo elektronska pošta, izginile bodo digitalne fotografije in tako dalje. S projektom Ohranjeni spomini želita te spomine tudi resnično trajno ohraniti. Avdiovizualne zapise hranita na vsaj treh vzporednih strežniških sistemih v različnih tehnologijah. Za uporabnike pa bo najbolj dobrodošel četrta oblika hrambe, to pa je javno dostopno spletno omrežje. Prvi posnetki so vidni na platformi YouTube, kar pa ni dokončna rešitev. Matjaž Mrak:

Posnetek Mrak

Oba avtorja spominov želita, da bo projekt  finančno podprt, saj je v prvi fazi k sodelovanju pristopila le Občina Idrija, a sta s tem pokrila le četrtino začetnih stroškov.  V vsebinskem smislu pa bodo zelo dobrodošli tudi sami krajani, ki jih želita vzpodbuditi za nove pripovedi. 


Moravec 1
Moravec 2
Mrak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
17.09.2019
15°C / 29°C
sreda
18.09.2019
17°C / 28°C
četrtek
19.09.2019
16°C / 22°C