V SLS SI ŽELIJO ZAVZEMATI ZA KMETE IN PRESEGATI IDEOLOŠKE DELITVE

Torek, 04. december 2018

 SLS je s slavnostno akademijo v Unionski dvorani zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, SKZ. Predsednik Marjan Podobnik je ob tem poudaril, da je stranka po zadnjem kongresu znova enotna, hkrati pa pripravljena na nove izzive. Predvsem si želijo zavzemati za kmete in presegati ideološke delitve.

Podobnik je v svojem govoru več sto zbranim, med katerimi je bil tudi pisatelj Boris Pahor, izpostavil, da je SLS po nedavnem t. i. spravnem kongresu v Novem mestu poenotena, zato tudi v prihodnost gleda zelo samozavestno. Izpostavil je, da SLS ni zgolj stranka enega človeka, kar so bili očitki v preteklosti, ampak so ekipa.

Med vsebinskimi poudarki je izpostavil zavzemanje za spoštljiv odnosa do vseh, ki so se borili proti fašizmu in nacizmu na eni in proti komunizmu na drugi strani. Podobnik verjame, da se je velika večina partizanov odločila za partizansko gibanje izključno, da bi pregnali okupatorja, zato se to večino neupravičeno obtožuje za povojne poboje. Na drugi strani je tudi večina tistih, ki so se povezali v vaške straže in protikomunistične formacije, to naredila zato, da zaščiti svoje domove pred nasiljem komunističnih revolucionarjev, zato se tudi njih neupravičeno obtožuje kolaboracije, je dejal.

Stranka bo po besedah Podobnika vztrajala, da se podjetnikom, obrtnikom in kmetom omogoči pavšalno obdavčitev, če to želijo, ter se jih tako razbremeni administracije. Nasploh si bo zavzemala za kmeta, podeželje ter zagotovitev zdrave hrane pa tudi za gospodarno ravnanje z gozdovi in lesom.

Na akademiji je več sto zbranih nagovoril tudi prvi predsednik Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivan Oman. Ta je dejal, da se bil pred 30 leti z ustanovitvijo SKZ narejen prvi korak v novo ero slovenske zgodovine, katerega se lahko slovenski demokrati spominjajo s ponosom. Povedal, da so v tistem času tudi oni o Sloveniji razmišljali kot o drugi Švici, do česar pa ni prišlo, ker svoje države nismo vzeli dovolj resno. Pozval je k medsebojnemu sodelovanju vseh političnih opcij brez sovraštva in v duhu zdrave konkurence. "Šele, ko bo možno normalno sodelovanje, takrat bomo prava demokracija," je dejal.

Oman je po slavnostnih nagovorih v podhodu v Unionsko dvorano, v kateri je bila 12. maja 1988 ustanovljena SKZ, tudi odkril spominsko obeležje, ki spominja na danes obeležene dogodke.

SLS je na akademiji konstituirala tudi Klub županov SLS v mandatu 2018-2022, v katerem je po besedah Podobnika za zdaj 40 županov - tudi takih, ki niso njihovi člani - v prihodnosti pa naj bi se klub še razširil.

SKZ je bila ustanovljena 12. maja 1988, 1. februarja 1990 se je preimenovala v Slovensko kmečko zvezo - Ljudsko stranko, 27. junija 1992 pa nato v SLS. Ta se je 15. aprila 2000 združila s Slovenski krščanski demokrati. Čez nekaj mesecev je sledila razdružitev. SLS+SKD Slovenska ljudska stranka se je nato 31. januarja 2002 preimenovala nazaj v SLS. Na nedavnem kongresu v Novem mestu je njeno vodenje prevzel Marjan Podobnik, ki je stranko vodil že od leta 1992 do 2000. 


V nadaljevanju lahko prisluhnete pogovoru z Marjanom Podobnikom, ki smo ga na Primoreskem valu gostili pred prireditvijo:


Pogovor za Marjanom Podobnikom


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
06.06.2020
16°C / 22°C
nedelja
07.06.2020
15°C / 26°C
ponedeljek
08.06.2020
15°C / 24°C