12. SREČANJE PEVSKIH ZBOROV BAŠKE GRAPE

Torek, 04. december 2018

Prvo decembrsko soboto je v Podbrdu, kjer se je leta 2007 tudi porodila ideja o zborovskih srečanjih, steklo 12. srečanje pevskih zborov Baške grape. Odvilo naj bi se vsako leto v drugem kraju, a prostorske kapacitete tej ideji niso mogle slediti. Dogodek je nekajkrat gostoval na Grahovem ob Bači, največkrat pa na Kneži.


Srečanje je tudi letos povezalo pevce od Idrije ob Bači do Podbrda. Gostitelj je bil tokrat moški pevski sestav Vocal Bača Podbrdo. S pesmijo pa so poklanjali smisel besedam še Pevska skupina Kresn iz Idrije ob Bači, Vokalna skupina Flance, Vokalna skupina Snežet, Ženski pevski zbor Sožitje Podmelec in letos prvič Ženski pevski zbor Iris iz Bukovega. Sestavi so za nastop izmojstrili po tri pesmi. V glasbeni vrtinec so povezovali slovenske ljudske pesmi, dalmatinske, priredbe domačih in tujih popevk in narodno zabavne viže, prirejene za vokalne zasedbe. Vokalna skupina Flance je nastopila ob klavirski spremljavi, Vokalna skupina Snežet je popestrila eno od pesmi s harmoniko, basom in kitaro, Ženski pevski zbor Iris pa prav tako eno s kitaro. Sestavi so navdušili tudi z odličnimi solisti.


Sestave in njihov repertoar je mladostno mikavno najavljal domačin Marko Trojer. Ob izteku programa je na oder še enkrat povabil vse pevce. Združeno so zaključili večer z Graparsko himno, ki so jo prvič zapeli na 10. srečanju leta 2016 na Kneži. Besedilo Anje Kavčič Drole in Kristine Čujec je uglasbil primorski skladatelj Andrej Makor.


Olga Zgaga

Foto: Vlado Podgornik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
30.05.2020
9°C / 23°C
nedelja
31.05.2020
12°C / 21°C
ponedeljek
01.06.2020
9°C / 28°C