30. DRŽAVNO TEKMOVANJE MLADINA IN GORE

Petek, 09. november 2018

Jutri, 10. novembra 2018, bodo po celi Sloveniji potekala regijska tekmovanja pod naslovom Mladina in gore. Izvedbo regijskega tekmovanja v Spodnji Idriji pripravlja Planinsko društvo Idrija in Osnovna šola Spodnja Idrija.


Šolsko športno tekmovanje Mladina in gore je ekipno tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem od šestega do devetega razreda. Gre za program Mladinske komisije pri Planinski zvezi Slovenije. Mladi tekmujejo v znanju, veščinah in izkušnjah z vseh področij in oblik planinskega delovanja. 


Na regijskem in prvem delu državnega tekmovanja tekmovalci odgovarjajo na vprašanja v pisnih testih. V finalni del, ki v obliki kviza poteka pred občinstvom, se uvrstijo najmanj štiri in največ osem ekip. Ob državnem tekmovanju potekajo tudi različni natečaji (likovni, glasbeni, fotografski, literarni) in posvet mentorjev planinskih skupin. Tekmovanja so že večkrat obiskali tudi znani gostje iz planinskega sveta (Viki Grošelj, Davo Karničar, Tomaž Humar...). Udeleženci so imeli priložnost plezati po umetnih stenah, pri delu opazovati gorske reševalce, se igrati družabne igre, sodelovati v zabavnih kvizih, risati predstavitvene plakate, gledati filme ali hoditi na različne planinske ali orientacijske pohode. 


Tekmovanje je razdeljeno v tri skupine, znotraj katerih tekmujejo različne regije. Letos je prijavljenih več kot 60 ekip. Ena tretjina vseh ekip, ki tekmujejo istočasno po celi Sloveniji, pa se uvrsti na državno tekmovanje.

1. skupina: Podravje, Pomurje, Koroška, Savinjska dolina;
2. skupina: Primorska, Notranjska, Posočje;
3. skupina: Ljubljansko območje, Gorenjska, Dolenjska in Bela krajina, Kamniško – Bistriško območje, Zasavje.

Regijska tekmovanja po celi Sloveniji se pričnejo istočasno, jutri, 10. novembra 2018 ob 10. uri. Torej tudi program v Osnovni šoli Spodnja Idrija, kjer bo tekmovalo 15 prijavljenih ekip. Iz Planinskega društva Idrija bodo moči pomerile štiri ekipe: ena iz Osnovne šole Spodnja Idrija ter tri iz Osnovne šole Idrija. Pod vodstvom Planinskega društva Javornik-Črni Vrh pa dve ekipi iz Osnovne šole Črni Vrh.

S predsednikom Planinskega društva Idrija, Nacetom Breitenbergerjem, se je pogovarjala Mirjam Debevc.


Foto: PZS (tekmovanje 2017)


Mirjam Debevc


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
25.02.2020
8°C / 13°C
sreda
26.02.2020
9°C / 10°C
četrtek
27.02.2020
-2°C / 10°C