BOTANIČNI VRT LJUBLJANA MED 11 NAJBOLJŠIH NA SVETU

Ponedeljek, 06. avgust 2018

Ljubljanski botanični vrt se je uvrstil med 11 najboljših botaničnih vrtov na svetu na področju varstvene biologije. 

Svetovna organizacija botaničnih vrtov BGCI (Botanic Gardens Conservation International) s sedežem v Londonu je že pomladi vrtove z vsega sveta povabila na preizkus akreditacije, ki se nanaša na področje varstvene biologije, konkretneje varovanja rastlinskih vrst. Ta ugledna slovenska ustanova, ki jo vodi dr. Jože Bavcon, je z odliko prestala akreditacijski preizkus, pridobila naziv BGCI conservation practitioner in bila ob sklepu projekta uvrščena na listo 11 najboljših na svetu.

V akreditacijskem postopku je sodelovalo blizu 3500 botaničnih vrtov na svetu. Za majhno Slovenijo je že izbor v krog izbranih pomenil veliko, pridobljena akreditacija pa potrjuje, da Botanični vrt Univerze v Ljubljani s svojim znanjem in aktivnostmi uspešno opravlja zelo pomembno poslanstvo varovanja rastlinskih vrst na lokalnem in svetovnem nivoju.

Ob ljubljanskem Botaničnem vrtu so na seznamu še vrtovi iz Združenih držav Amerike, Nizozemske, Mehike, Velike Britanije, Južne Afrike in Avstralije.

Botanični vrt v Ljubljani na današnjem mestu deluje že vse od leta leta 1810. V času Ilirskih provinc je bil ustanovljen kot Vrt domovinske flore v okviru visoke šole,  zasnoval pa ga je Idrijčan Franc Hladnik, ki ga je tedaj tudi vodil. Z ustanovitvijo Ljubljanske univerze leta 1919 je vrt že leta 1920 prišel pod njeno okrilje, kjer deluje še danes, in sicer v okviru Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete. Z letom 1991 je bil vrt zavarovan kot spomenik oblikovane narave na lokalni ravni, leta 2008 pa je dobil status spomenika državnega pomena. Velja za najstarejši botanični vrt v jugovzhodnem delu Evrope.

Metka Rupnik
Foto: Botanični vrt Ljubljana

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C