BOGATA PONUDBA PRAZNIKA ŽETVE NA ŽIROVSKEM VRHU

Nedelja, 29. julij 2018


Na Žirovskem Vrhu se je tudi včeraj pelo, plesalo in igralo ter dobro jedlo. Dogajanje se je začelo ob 15h, ko so se pohodniki odpravili do Rupnikove linije. V poznejših popoldanskih in večernih urah pa so obiskovalci lahko bili priča pestremu kulturnemu programu, katerega je pripravilo Turistično društvo Žirovski Vrh. Program je bil obogaten tako z igralsko, s pevsko in tudi plesno točko, za »šankom« pa ni manjkalo niti tradicionalne jedače in pijače. Domače gospodinje so napekle flancatov, krofov, potic in pit, goste pa so za dobrodošlico sprejemali z domačim žganjem in suhimi krhlji.
Domača dramska skupina, ki aktivno deluje od leta 2000, je ponovno uprizorila celovečerno kmečko igro z naslovom „Pri sosedovih imajo“. Predstava je nastala izpod peresa njihove dolgoletne režiserke Tončke Oblak, prikazovala pa je sosedske odnose med družino bajtarjev in kmetov. Zaključili so z mislijo na žal še vedno manj cenjeno žensko roko pri kmečkih opravilih in dodali besede Ivana Tavčarja, ki je zapisal da je kmet kralj. Ko bi le obveljale besede znanega pisatelja, potem bi tudi danes slovenski kmet lažje živel.
Po končani igri je na oder stopil župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, z nekaj šalami nasmejal navzoče, se zahvalil vsem sodelujočim in vsem skupaj zaželel lep večer. Sledila je pevska točka, v kateri so možje iz folklorne skupine Zala gostom zapeli tri domače.Živahno vzdušje med publiko pa so to leto na Žirovskem vrhu pričarali prav posebni gostje iz Srbije. V goste je namreč prišla folklorna skupina Mladost iz Vranjega, ki sodeluje s Kulturnim umetniškim društvom iz Slovenije. Pred časom so bili naši folkloristi v Srbiji, zdaj pa so oni obisk vrnili. Zaplesali so dva tradicionalna srbska plesa in močno zatresli tla pod nogami. Skupina deluje že petnajsto leto, sestavljajo jo sama mlada lica, stara od 15 do 18 let. Žirovskemu Vrhu in Sloveniji so namenili same lepe besede. Pravijo, da je okolje fantastično, predvsem jim je všeč narava, svež zrak in lep razgled.
Za konec včerajšnjega dne je sledila še veselica z ansamblom Gadi, ki se je nadaljevala pozno v noč.
Na Žirovskem vrhu bo živahno še tudi danes, s srečanjem ljudskih godcev v dopoldanskih urah, popoldanskim etnološkim programom in še eno ponovitvijo domače igre ter kulturnim programom, vse skupaj pa se bo zaključilo z zabavo, za katero bo tokrat poskrbel ansambel Jurčki.Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 32°C
ponedeljek
15.07.2024
20°C / 34°C
torek
16.07.2024
18°C / 35°C