ORLEK: LETO 35. OBLETNICE ZAČENJAJO Z NA NOVO POSNETO 'MOJO BOGINJO'

Sreda, 07. februar 2024

Orlek letos obeležujejo 35 let! Nastali so konec osemdesetih let, natančno leta 1989, za svoj uradni začetek pa štejejo snemanje svojih prvih demo posnetkov na takratnem radio Trbovlje. Osvojili so nas z neponovljivo mešanico rock'n'rolla, pihal, trobil in harmonike, s svojim unikatnim 'folk punk polka rockom', družbeno-humorno obarvanimi besedili in energično odrsko izvedbo, ki pogosto vključuje tudi slovenske narodne in ponarodele skladbe.
 
Ker so Orlek skupaj že 35 let, originalni avdio posnetki nekaterih skladb, ki so nastali nekateri še v prejšnjem tisočletju, morda niso najboljši in najlepši, zato so Orlek v zadnjem času na novo posneli in izdali že nekaj priredb svojih skladb – tako je novo verzijo dobila že 'Adijo Knapi' pa 'Na Kum' in ne čisto njihova 'Vinska trta'. Tokrat pa so na novo posneli 20 let staro 'Mojo Boginjo'.

Skladbo 'Moja Boginja' so Orlek posneli leta 2004 in je izšla na albumu 'Orlek Express' v istem letu. V zadnjih 20 letih je skladba dobivala mnogo drugačnih oblek in podob, saj z originalom Orlek nekako niso bili zadovoljni. Oziroma bolje rečeno – so jo na pot odraščanja vzeli s sabo. Za nov studijski posnetek 'Moje Boginje' pa so Orlek pripravili še eno presenečenje – k sodelovanju so povabili Jerneja Dirnbeka iz Mi2, ki je odpel nekaj kitic skupaj z Vladom Poredošem, ki že 35 let navdušuje kot pevec in najbolj prepoznaven Orlek.
 
Da moramo na Orleke računati tudi v prihodnje, pa dokazujejo tudi z novim videospotom, ki so ga, no, naredili s pomočjo umetne inteligence. Niso prvi, niso zadnji, so pa za sedaj eni od redkih slovenskih glasbenikov, ki so se poslužili tega načina izdelave spota, ki ga je zanje naredil Žan Križnar.


https://www.youtube.com/watch?v=Pg2WYPadzkgPozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C