SKUPINA POMLADNI DAN V STUDIO PRIMORSKEGA VALA PRINESLA DOBRO GLASBO IN POMLADNO DOBRO VOLJO!

Sreda, 24. januar 2024

Skupina Pomladni dan prihaja iz doline reke Idrijce, Modreja in Tolmina. Članice in člani so potomke in potomci ljudskih pevcev in godcev, v njihovih žilah se pretaka puntarska kri.

Prijatelji so pravzaprav že vse življenje. V mladih letih so nekateri skupaj igrali v raznih zasedbah. Poseben pečat so mladim letom dali Milan, Rado in Bogdan, ki so svoje moči združevali v skupini Sonanti. V zrelih letih so se njihove poti razšle na vse strani sveta. Vsak je moral poskrbeti za svoj obstoj. Pred desetimi leti sta se srečala Rado in Milan ter sklenila, da obudita spomine z glasbeno skupino. Povabila sta prijateljice in prijatelje in veselje se je začelo. Pet let skupina deluje v nespremenjeni zasedbi.

Glasba je članice in člane spremljala vse življenje, vsakega na svoj način.
Radovan Kovačič
– Rado je nastopal z več skupinami, redno je užival ob zvokih svoje harmonike,
Bogdan Kosmač – Macko
je poučeval harmoniko na glasbeni šoli, vodil je razne pevske zbore in sodeloval v številnih idrijskih glasbenih skupinah,
Milan Jež je urejal in vodil radijske in televizijske oddaje in pisal glasbena besedila, poročal je o glasbi v časopise,
Sonja Ozebek in Tatjana Golja sta prepevali v raznih zborih,
Mirjam Klinkon dolga leta vodi pevski zbor,
Teodorja Čujca - Tedija pa je po 2. sodelovanju v skupinah Time out in Afera poklicna pot sprejela v svet tiskarstva in ga ponovno združila z glasbo v skupini Pomladni dan.

Skupina Pomladni dan se z glasbo ukvarja vsestransko, ne razporeja je po predalčkih. Z veliko ljubeznijo se ukvarja z ljudskimi motivi, ki jih je podedovala od prednikov, z veseljem preigrava starejšo slovensko glasbo z dobrimi besedili in pravim domačim melosom. Svoje delovanje pa dopolnjuje z avtorsko glasbo, opeva Idrijco, Sočo, domače grape in senožeti, sega pa tudi izven meja svoje doline, občuduje solkanski kamniti most, se veseli radodarnih briških vinskih gričev in se spominja svoje mladosti. Pesmi so ustvarjali, skupaj z zunanjimi sodelavci, z veliko ljubeznijo. Pomanjkljivo glasbeno izobrazbo so nadomeščali z delom in upoštevanjem nasvetov strokovnega sodelavca Zarjana Kocine. Pri ustvarjanju avtorske glasbe so pomagali prijatelji skladatelji Andrej Plesničar, Toni Sotošek, Janez Goršič, Brane Klavžar in Zarjan Kocina. Vsa besedila so delo Milana Ježa..

Usoda je hotela, da izida zgoščenke ni dočakal soustanovni član harmonikar Radovan Kovačič - Rado. Smrt ga je prehitela. Ni uspel posneti zadnjih treh skladb: Soča, Majnice in Grafaua wada. Nadomestil ga je mentor skupine Zarjan Kocina. Te skladbe skupina Pomladni dan posveča spominu na svojega harmonikarja Radovana Kovačiča – Radota.


V studiu se nam je pridružil Milan Jež in nam zaupal še kakšno sočno posebnost skupine Pomladni dan. Z Milanom se je pogovarjala Simona.


Prisluhnite jima lahko tukaj!


https://www.youtube.com/watch?v=PZ7KrE43q30Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C