DRUGI ČASI, NOVE (ISTRSKE) ZGODBE

Sreda, 23. september 2020

Rudi Bučar nam v poslušanje daje novo skladbo, z naslovom 'Kambjale so čase', s katero napoveduje tudi izid istoimenskega albuma, ki bo izšel v petek, 9. oktobra letošnjega leta.

Vsem dobro poznan istrski glasbenik, se je z glasbo pričel ukvarjati pred dvema desetletjema. Slovensko glasbeno sceno bogati tako z avtorskimi, kot prirejenimi skladbami.

Rudi nas je v minulem letu in pol razveselil kar s tremi novimi skladbami 'Kakšni so takšni', 'Plešem' in 'Otroci tistega časa'. Skladbam, ki odražajo duh današnjega časa, se s podobno tematiko pridružuje tudi nova skladba 'Kambjale so čase'.

Skladba predstavlja pogovor med nonotom ter vnukom, v katerem se soočita s preteklostjo in sedanjostjo. Nono se spominja starih časev ter vnuka uči, kako je bilo nekoč, ta pa ga sooči s sedanjostjo, novo realnostjo. Skladba je napisana v pogovornem jeziku, saj je Rudiju zelo blizu.

Na novem albumu, ki je že kar šesti po vrsti, je zbranih 9 skladb, ki pripovedujejo zgodbe o odnosih, spremembah skozi čas in odrazu trenutnih dni. Med avtorskimi skladbami najdemo tudi nekaj priredb istrskih ljudskih napevov, ki so Rudiju, kot pravi sam, zelo ljubi.

Za vse, ki vam Rudijevo narečje ni tako domače, pa kratek slovarček besed:
Lamantati – pritoževati se

Kambjati - spremeniti          

Španjulete - cigarete                                                                         

Šrajati - govoriti                                                                               

Pensati - misliti                                                                                     

Šentiment - čustvo


Katja Brišar

https://www.youtube.com/watch?v=G3IZEMS8VysPozabljeno geslo?

 

sobota
27.02.2021
5°C / 17°C
nedelja
28.02.2021
2°C / 15°C
ponedeljek
01.03.2021
-1°C / 18°C