NASLOV SVETOVNIH PRVAKOV V ŠTAFETAH SLOVENIJI

Nedelja, 16. julij 2017

Na svetovnem prvenstvu v precizni orientaciji, ki poteka v kraju Birštonas v Litvi, je slovenska reprezentanca v postavi Emil Kacin (OK Azimut), Mateja Keresteš (OK Trzin) in Krešo Keresteš (OK Trzin) postavila vrhunski rezultat in osvojila naslov svetovnih prvakov v štafeti.

Emil Kacin je s štafeto začel solidno, naredil eno napako več od najboljših in postavil odličen čas na časovni kontroli in Slovenijo že postavil na stopničke – na 3. mesto. Štafeto je za njim prevzela Mateja Kersteš, ki je z eno napako manj in nekoliko slabšim nastopom na časovni kontroli ekipo pripeljala do drugega mesta. Krešo Keresteš je svoj nastop zaključil brez napake, je pa imel večjo, skoraj usodno krizo na časovni kontroli, kjer je dvakrat zgrešil in postavil enega slabših časov. Kljub temu je ekipa na celotni tekmi nabrala toliko rezerve, da je prepričljivo zmagala kar z 42 sekundami prednosti.

Končni rezultati na zmagovalnem odru: Slovenija – 5:24, Norveška – 6:16 (+0:42), Češka – 6:49 (+1:15). Nastopilo je 19 reprezentanc.

Precizna orientacija je šport, ki poteka v naravi. Tekmovalci morajo pomagati posebno, na zemljevidu začrtano progo, pri čemer pa ni pomembno, kako hitro jo obhodijo, ampak kako natančno določijo mesta kontrolnih točk na terenu. Na časovnih kontrolah se šteje tudi čas določitve, ki običajno odloča o zmagovalcu. Šport je tako primeren za najširši krog ljudi.

Slovenija sicer sodi med najuspešnejše reprezentance v precizni orientaciji z veliko uvrstitvami tik pod vrhom. Največji uspeh je doslej dosegel Krešo Keresteš, ki je leta 2007 v Ukrajini postal svetovni prvak.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
22.04.2018
10°C / 24°C
ponedeljek
23.04.2018
9°C / 24°C
torek
24.04.2018
13°C / 25°C