VRHNIČANOM NI OMOGOČENO ODLOČANJE O KEMISU

Sreda, 16. maj 2018

Nasprotniki obstoja podjetja Kemis na Vrhniki, v katerem je pred enim letom izbruhnil obsežen požar, so pripravili izjavo, s katero Kemisu sporočajo, da na Vrhniki več ni zaželen. Izjavo, ki jo je podpisalo več civilnih iniciativ, večina občinskih svetnikov, župan in krajevne skupnosti bodo prihodnji teden ponudili v podpis tudi Vrhničanom.

Predstavnik Civilne iniciative Eko Vrh Andrej Marković.

POSNETEK

Ta izoliranost od odločanja občanov se jim zdi nedopustna. V izjavi podpisniki opozarjajo, da je vrhniški občinski svet 30. maja lani soglasno ugotovil, da je lokacija, na kateri se nahaja obrat, neprimerna za dejavnost zbiranja in ravnanja z nevarnimi odpadki, zato zahteva, da se obrat premesti na drugo lokacijo izven občine Vrhnika.

Kot navajajo podpisniki, se v skrbi za zdravo okolje zavedajo pomena tovrstnih objektov za predelavo odpadkov, "saj smo v Sloveniji vodilni v ločevanju le-teh, vendar zdaj tudi vemo, da tak objekt ne sodi v naselje."

Na novinarski konferenci so včeraj znova opozorili, da tudi eno leto po izbruhu požara ne vedo, kakšne posledice je nesreča pustila na okolju in zdravju ljudi. Prav tako nimajo nobenih zagotovil, da se nesreča ne bo še kdaj ponovila. Kemisu, ki je sicer sprejel določene dodatne varnostne ukrepe, namreč ne zaupajo več, prav tako ne zaupajo pristojnim državnih inštitucijam.

Tudi vrhniški županS tojan Jakin je izjemno nezadovoljen, ker ne morejo sodelovati pri odločitvah, ki se nanašajo na Kemisovo nadaljnje obratovanje.

POSNETEK

Med drugim ne morejo spodbijati sklepa inšpektorata, ki Kemisu pri sanaciji dovoljuje poseganje v konstrukcijo stavbe brez gradbenega dovoljenja, ker jih ministrstvo za okolje in prostor ne priznava kot stranko v postopku. Zato je občina zoper ministrstvo na upravno sodišče vložila tožbo, je povedal vrhniški župan na včerajšnji novinarski nonferenci.


Ivan Seljak – po STA
 

Andrej Makarovič
Stojan Jakin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
20.03.2019
4°C / 15°C
četrtek
21.03.2019
4°C / 16°C
petek
22.03.2019
0°C / 21°C