V NOVAKIH PODELILI KAR 9 ZLATIH MEDALJ!

Nedelja, 22. april 2018

V gostilni Lovec v Novakih je včeraj potekalo tradicionalno  ocenjevanje suhomesnatih izdelkov, na katerem so sodelovali pridelovalci teh dobrot s Cerkljanske, nekateri pa so izdelke prinesli z Gorenjskega konca, Vipavske doline in celo iz Bele krajine. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali izkušeni pridelovalci in poznavalci teh dobrot, Ivan Podobnik, Marko Močnik in Stane Makuc, je letos prejela 36 vzorcev, največ salam. Ocenjevanje je potekalo po kriterijih Katedre za tehnologijo mesa in vrednotenje živil na biotehnični fakulteti, ki upošteva zunanji izgled izdelka, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus. Tokrat komisija resnično ni imela lahkega dela. Ugodno vreme je vplivalo na odlično zorenje, zato je kar 23 vzorcev prejelo 16 ali večje število točk.  Na vrhu je bila prava gneča.  Kar devet izdelkov je strokovna komisija ocenila z devetnajstimi ali dvajsetimi točkami kar  ustreza kriterijem za zlato medaljo. Prav takšno število izdelkov je doseglo srebrn lesk.  Kot običajno, so vsi razstavljeni izdelki prejeli še ljubiteljske ocene.
Največ strokovnih točk sta dosegla želodca Tomqaža Razpeta in Mesarstva Podobnik, ljubitelji pa so najbolje ocenili divjačinsko salamo Boštjana Čemažarja.



Člani ocenjevalne komisije so ob razglasitvi poudarili, da se kakovost izdelkov vsako leto dviga. Ker pa je mnogo stvari odvisnih od vremenskih in drugih pogojev, so se odločili, da bodo prihodnje leto ocenjevanje pripravili v dveh etapah. Najprej bodo ocenjevali klobase in druge izdelke, ki hitreje zorijo, na drugem pa bodo prišli na vrsto proizvajalci želodca in drugih izdelkov, ki potrebujejo daljšo pot do mize.
Vsekakor pa so se o podrobnostih dogovorili tudi dami udeleženci, ki so se ob pokušini in dobri kapljici družili pozno v noč.


Foto: Domen Božičnik

Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

petek
26.04.2024
6°C / 14°C
sobota
27.04.2024
4°C / 16°C
nedelja
28.04.2024
8°C / 18°C