RAZLIČNE GENERACIJE V CERKNEM PRVIČ ZA ISTIM OMIZJEM

Sobota, 14. april 2018

    NOVICA


Kar se da razgreto ozračje pred pričetkom javne razprave o problematiki mladinskih prostorov v Cerknem je sinoči napovedovalo burno dogajanje. To so napovedali  številni posamezniki, ki so pred časom občini Cerkno poslali peticijo proti morebitni naselitvi Centra mladinskih alternativnih dejavnosti v Center Cerknega in tudi tisti, proti katerim je bila peticija usmerjena.
K sreči se je celotna razprava preusmerila v mnogo bolj umirjene vode, s solidnim dialogom in soočenjem različnih stališč. Za to je bilo zaslužnih več dejavnikov, med drugim zelo kakovostna prestavitev domačih organizacij in primerov dobre prakse, svoj ton povsem kulturni razpravi pa je dodala tudi množična prisotnost mladih tabornikov, ki jih polemike ne zanimajo, želijo pa si dobrih pogojev za prostovoljno delo.
Že nekaj let je znano, da bo CMAK iz izgubil prostore z rušenjem hiše, v kateri gostuje, pred obnovo hotelskega kompleksa se morajo iz prostorov izseliti Taborniki rodu aragonitnih ježkov,  manj je znano tudi, da bodo na enak način brezdomci postali člani Godbe na pihala. Kulturno društvo tudi sicer gostuje le pri posameznih članih. Vodstva društ4ev občini očitajo mlačno politiko do mladih in neuresničevanje že sprejetih strategij pred leti, prav tako z druge strani kritike dežujejo na račun  pasivnosti posameznikov pri iskanju dolgoročnih rešitev.
Vsaj za potrebe prvih dveh društev je Občina Cerkno v proračunu rezervirala 60 tisočakov in evidentirala nekaj praznih hiš, v katerih bi lahko mladi dobili domovanje. A pravi vihar je sprožila možnost odkupa hiše ob stanovanjskem bloku sredi Cerknega, zato je kar 50 občanov na župana naslovilo protestno peticijo.
Včeraj so se v sejni sobi srečali omenjeni občani, predstavniki društev in Občine Cerkno Prisotni so najprej poslušali predstavitev dela društev, pa tudi predstavnikom mladinskih centrov v Škofji Loki, Kranju in Idriji, ki so predstavili primere dobrih praks v zadnjih letih.
Prepričljive pripovedi mladih so v dokajšnji meri pomirile  nekatere duhove, hkrati pa odprle dodatne poglede na problematiko sobivanja v Cerknem. V razpravi so številni pohvalili delo mladinskih društev, opozorili pa na motečo koncertno dejavnost, ki se zavleče pozno v noči.  Center Cerknega je prepreden s številnimi lokali, ki imajo med vikendi podaljšan delovni čas. Domačine naj ne bi motile turistične prireditve, ki imajo znan datume, motita jih pijančevanje in hrup ob vsakem vikendu. Dodatni razlogi za slabo voljo so tudi neurejeno avtobusno postajališče in nered pri parkiranju. Pričakovano so tako ostrim kritikam nasprotovali mladi, saj so prepričani, da bo negativen odnos do samoniklih društev s pestro paleto dejavnosti le še povečal možnosti, da bo mladina bežala iz kraja.
Tako župan Jurij Kavčič, kot tudi predsednik odbora za družbene dejavnosti Domen Uršič, ki je srečanje vodil, sta zagotovila, da bodo vsa nadaljnja dejanja transparentna, na sestanke bodo redno vabili morebitne prizadete krajane.


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
20.03.2019
4°C / 15°C
četrtek
21.03.2019
4°C / 16°C
petek
22.03.2019
0°C / 21°C