SIRARSTVO NA TOLMINSKEM, TISOČLETNA KULTURA

Četrtek, 07. december 2017

V tem tednu je v Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin potekala predstavitev knjige Vojka Žagarja Tolminsko sirarstvo, tisočletna kultura.

Kot pričajo številni arheološki ostanki, je Tolminska že dolgo poseljena in z obstojem človeka v teh krajih je bila neločljivo povezana tudi njegova prilagoditev na okolje in naravne danosti. Prav zato lahko govorimo o tem, da ima vzreja živine in z njo povezana pridelava mleka in mlečnih izdelkov tisočletno tradicijo.


V knjigi Vojko Žagar podrobneje opisuje dolgo zgodovino sirarstva na Tolminskem in tudi na širšem območju, vse do Furlanije, kamor so pastirje nekoč vabile planine. Ob tem se dotakne prelomnih dogodkov za njegov razvoj, kot je leto 1874, ko je tolminskim sirarjem s strokovnimi nasveti priskočil na pomoč švicarski sirarski mojster Tomaž Hitz, knjiga pa odgovori tudi na vprašanje, kdaj in kako je nastal sir Tolminc.  


Gre za Žagarjevo prvo knjigo, za katero je avtor že dolga leta zbiral material. Delo pomeni pomemben doprinos k boljšemu poznavanju tematike tradicije sirarstva na Tolminskem.


Matej Kavčič

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
16.12.2018
-6°C / 5°C
ponedeljek
17.12.2018
0°C / 7°C
torek
18.12.2018
-3°C / 10°C