IZOBRAŽEVANJE ZA NACIONALNO POKLICNO KVALIFIKACIJO

Sreda, 06. december 2017

Slovenija se demografsko sooča z enakimi trendi kot ostala Evropa, predvsem na področju  rasti deleža starejše populacije v družbi, s čimer pa se porajajo specifične in povečane potrebe zlasti po poklicih in znanjih v dejavnostih, povezanih s pomočjo starejšim. Idrijsko - Cerkljanska razvojna agencija je v sodelovanju z Domom upokojencev Idrija uspela verificirati program izobraževanja, ki  je lahko osnova za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije na tem področju.

Že raziskava v okviru projekta INTESI, ki jo je ICRA izvedla v letošnjem letu, je jasno izkazala potrebe po pomoči, storitvah, dejavnostih, ki jih na Idrijskem in Cerkljanskem potrebujejo starejši, zlasti tisti, ki si želijo čim dlje v starost živeti na svojem domu. Tako je ICRA že oktobra razpisala  brezplačno izobraževanje za področje oskrbe starejših, na katerega se je prijavilo kar 13 udeleženk, od katerih jih je večina že pred začetkom izrazila željo, da bi želele opraviti verificiran program, ki bi jim omogočal pristop na izpit za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije Socialni oskrbovalec/Socialna oskrbovalka na domu. Z angažiranjem zaposlenih na ICRA, v domu starih in drugih sodelavcev so program uspeli verificirati in tako je skupina udeleženk že deležna pilotne izvedbe programa Socialni oskrbovalec/Socialna oskrbovalka na domu.

Pri izvedbi programa izobraževanja ICRA sodeluje z Domom upokojencev Idrija, ki udeležencem omogoča opravljanje praktičnega dela izobraževanja. Za svoje zaposlene, ki so se izobraževanja udeležili, pa so omogočili brezplačno opravljanje praktičnega dela, s prilagoditvijo delovnega urnika pa jim omogočajo redno udeležbo na izobraževanjih.

Teoretični in praktični del programa je večinoma sofinancirala Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija s sredstvi, ki jih je pridobila kot zunanji sodelavec Biotehniške fakultete iz Ljubljane, Oddelka za krajinsko arhitekturo, pri izvajanju pilotnih aktivnosti projekta INTESI, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, za 7 udeleženk pa je izvedbo praktičnega dela programa financiral Dom upokojencev Idrija, kjer so udeleženke zaposlene.

Pridobitev te izobrazbe za udeleženke izobraževanja pomeni možnost napredovanja, pridobitve službe ali spremembo karierne poti. Vse udeleženke pa pridobijo nova znanja, ki so potrebna pri negi starejših in prostovoljnem delu s starejšimi.

Metka Rupnik
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
16.12.2018
-6°C / 5°C
ponedeljek
17.12.2018
0°C / 7°C
torek
18.12.2018
-3°C / 10°C