CERKVI SVETEGA DUHA V JAVORCI BO PODELJEN ZNAK EVROPSKE DEDIŠČINE

Sreda, 06. december 2017

Cerkev svetega Duha v Javorci je bila s strani neodvisne žirije Evropske komisije izbrana med devet spomenikov, za katere predlaga, da se jim dodeli znak evropske dediščine.


Predizbor opravijo države Evropske unije, ki lahko izberejo največ dve spomeniški območji vsaki dve leti. Spominska cerkev v Javorci je bila letos edina, ki jo je naša država podprla za nominacijo. Evropska žirija 13 neodvisnih strokovnjakov pa nato izbere največ eno spomeniško območje na državo, na podlagi njenih priporočil pa Evropska komisija nazadnje imenuje spomeniška območja, ki prejmejo znak evropske dediščine.


Nominacijo je v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in ob strokovni pomoči Tolminskega muzeja pripravila Občina Tolmin. Župan Uroš Brežan.


Izjava: Uroš Brežan


Damijana Fortunat Černilogar iz Tolminskega muzeja je ob stoletnici izgradnje cerkve pripravila razstavo o Javorci, na kateri je s pomočjo vnukov arhitekta Remigisa Geylinga predstavila številne doslej neznane dokumente in načrte cerkve. Kaj njej pomeni to prestižno priznanje?


Izjava: Damijana Fortunat Černilogar


Javorca postaja vedno bolj prepoznavna in obiskana turistična znamenitost na Tolminskem. Po podatkih Zavoda za turizem Dolina Soče je število obiskovalcev v preteklih dveh letih preseglo številko sedem tisoč, še posebej razveseljivo pa je, da je med njimi vedno več tujcev. Cerkev tako tudi stoletje po izgradnji uspešno širi svoje poslanstvo ozaveščanja o pomenu miru in sprave med različnimi narodi in veroizpovedmi.Matej Kavčič

 

Izjava: Uroš Brežan
Izjava: Damijana Fortunat Černilogar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
16.12.2018
-6°C / 5°C
ponedeljek
17.12.2018
0°C / 7°C
torek
18.12.2018
-3°C / 10°C