SANACIJA RADONA USPEŠNA

Sreda, 11. oktober 2017

Septembrske meritve Zavoda za varstvo pri delu so pokazale, da je bila 2. faza sanacije radona v stavbi osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo uspešna. S sanacijskimi posegi so prej močno presežene koncentracije radona v vseh z radonom najbolj obremenjenih učilnicah uspeli znižati pod dopustno mejo.

Potem ko je izvajalsko podjetje Domeco med poletnimi počitnicami izvedlo drugo fazo sanacije radona v objektu osnovne šole Črni Vrh, v je vključevala prenovo tlakov in izvedbo štirih novih vrtin s cevovodi in ventilatorji, so meritve, ki jih je zavod za varstvo pri delu izvedel med 6 do 14 septembrom, pokazale, da je bila sanacija uspešna. Koncentracija radioaktivnega plina radona, ki je v najbolj obremenjenih učilnicah biologije, matematike, tehnike in angleščine prej dosegala celo 4000 bekerelov na m3, je sedaj med delovanjem skupno sedmih ventilacijskih cevovodov tega sistema prisilnega odzračevanje zraka izpod temeljne plošče nižja od dovoljene povprečne  celoletne koncentracije v bivalnih prostorih, torej pod 400 bekerelov na m3 zraka.

Med poletnimi, jesenskimi in zimskimi počitnicami bodo ventilacijo lahko izklopili, koncentracija radona bo tedaj sicer precej narasla, vendar naj bi, kot so ugotovili po preizkusu, že s ponovno  vključitvijo ventilacije večer pred začetkom šole koncentracijo radona čez noč tako znižala, da bi se pred pričetkom pouka znova spustila pod zakonsko dopustno mejo.
In kakšni so sedaj občutki, ko je, kot kaže, problem radona na črnovrški osnovni šoli rešen? Ravnateljica Irena Kenk.
--------------
izjava Irena Kenk
--------------
Kot pojasnjuje ravnateljica Kenkova, je celotna 2. faza sanacije radona na šoli stala okoli 42.000 evrov, od tega naj bi večji del stroškov v višini 34.000 evrov povrnilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za pokritje razlike pa ravnateljica upa, da se bodo uspeli skupno dogovoriti z Občino Idrija. V zimskem času naj bi zavod za varstvo pri delu ponovil meritve ter redno spremljal koncentracije radona v učilnicah in s tem dolgoročno uspešnost sanacije.


Metka Rupnik 

izjava Irena Kenk

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
23.03.2019
4°C / 23°C
nedelja
24.03.2019
4°C / 23°C
ponedeljek
25.03.2019
8°C / 18°C