TELEMETRIJA POSTRVI V REKI IDRIJCI SE PREVEŠA V DRUGO FAZO

Sreda, 13. september 2017

Zavod REVIVO v sodelovanju s tujimi strokovnjaki in Ribiško družino Idrija izvaja projekt vedenjske raziskave soške postrvi na reki Idrijci, katere osnovni cilj je priti do novih spoznanj in vedenj o soški postrvi v Idrijci.

Razen genetskih raziskav na gojeni soški postrvi tipa zgornja Idrijca še ni bilo opravljenih raziskav stopnje preživetja, izbire habitatov ali interakcij z drugimi vrstami gojenih postrvi v naših rekah. Za potrebe projekta so iz ribogojnici Ribiške družine Idrija avgusta izlovili 20 soških postrvi tipa Idrijca in 20 šarenk ter jim z manjšim operativnim posegom v trebušno votlino vstavili telemetrijski oddajnik. Zadnji teden avgusta so jih vložili v reko Idrijco in odtlej preko sprejemnih anten poteka spremljanje njihovih premikov. Iz rezultatov raziskave bo mogoče primerjati aktivnost in migracije osebkov obeh vrst po izpustu v naravno okolje, izbiro habitatov ter smrtnost. Polona Pengal Zavod REVIVO.

-------------

izjava Polona Pengal

---------------

Ugotovljena vedenjska razmerja med obema vrstama bodo Ribiški družini Idrija pomagala optimizirati programe vlaganj soških postrvi in šarenk ter s tem ohraniti soško postrv kot ogroženo vrsto tudi v slovenskih vodotokih.

Zavod REVIVO je k sodelovanju v raziskavi pritegnil strokovnjake iz Norveške, Švedske in Estonije, ki pomagajo izvajati projekt in so zanj posodili tudi potrebno telemetrijsko opremo. Po zaključku telemetrijskega spremljanja, ki naj bi trajalo do 20. septembra, se bo pričela obdelava podatkov, ki bodo dali jasnejšo sliko o gibanju in preživetju obeh vrst gojenih rib v naravnem okolju Idrijce.


Metka Rupnik

 

izjava Polona Pengal

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
17.07.2018
17°C / 30°C
sreda
18.07.2018
17°C / 31°C
četrtek
19.07.2018
16°C / 33°C