MADŽARSKI TURISTI SO SE NA MODREJCAH POKLONILI PADLIM ROJAKOM

Ponedeljek, 17. julij 2017

V včerajšnjem popoldnevu je na avstro-ogrskem pokopališču na Modrejcah pri Mostu na Soči potekala spominska slovesnost ob 100-letnici kobariške bitke, na kateri sta kot govornika sodelovala predsednik Državnega zbora Milan Brglez in predsednik Državnega zbora Madžarske László Kövér.


Slovesnost je bila umeščena v program obiska več sto madžarskih turistov, ki so se v Posočje pripeljali s posebnim vlakom Soča ekspres. Kulturno-turistični projekt, ki poteka že od leta 2015 je na zgodovinske točke prve svetovne vojne pripeljal na stotine predvsem madžarskih popotnikov, pri njem pa sodelujejo Madžarsko obrambno ministrstvo in madžarska turistična agencija MÁV Nosztalgia Kft., na naši strani pa slovensko in madžarsko veleposlaništvo, Občina Tolmin, Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«, TIC Nova Gorica in Občino Komen.


Predsednika slovenskega in madžarskega parlamenta je na Modrejcah sprejel tolminski župan Uroš Brežan, sledila pa je komemorativna slovesnost. Milan Brglez je v svojem nagovoru poudaril pomen dediščine prve svetovne vojne in predvsem institucij, ki zanjo skrbijo in si prizadevajo, da bi bila vpisana tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. In dodal.


Izjava: Milan Brglez


Predsednik madžarskega parlamenta László Kövér pa je prvo svetovno vojno označil za tragedijo, ko je Evropa izgubila pravico do samoodločanja. Sedanji čas, ki prinaša nova evropska povezovanja, pa po njegovem mnenju pomeni novo priložnost.


Izjava: László Kövér


Predsednika sta zatem na modrejčanskem pokopališču, kjer počiva 1600 padlih avstro-ogrskih vojakov, od tega okoli tretjina madžarskih, položila vence, rojakom pa so se poklonili tudi turisti, ki si bodo do 20. julija ogledali številne lokacije od Bovca do Doberdoba, kjer so se v času prve svetovne vojne borili njihovi predniki.


Matej Kavčič

 

Izjava: Milan Brglez
Izjava: László Kövér

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
22.05.2018
16°C / 24°C
sreda
23.05.2018
14°C / 25°C
četrtek
24.05.2018
15°C / 27°C