POD MATAJURJEM TUDI LETOS POSTAJA TOPOLOVO

Nedelja, 16. julij 2017

V slikovitem zamejskem mestecu Topolovo se danes zaključuje festival Postaja Topolove. Na njem so se predstavili številni umetniki, med drugim tudi iz Slovenije. Sklepno besedo imata Tomaž Grom, ki predstavlja interaktivno avdio-vizualno instalacijo Imštrument, ter Niko Novak s kratkim eksperimentalnim filmom It takes five seconds, five seconds of decision, five seconds to realize your purpose here on the planet.


Gromova instalacija Imštrument se napaja iz zvočnih in video posnetkov glasbenikov, ki razvijajo osebni glasbeni jezik. Izbira posnetka glasbenika, vklop, izklop, glasnost in naključje so parametri, ki uporabniku omogočajo muziciranje. Pred očmi in ušesi nenehno nastaja vedno neponovljiva kompozicija, so zapisali v zavodu Sploh.


V Topolovem je bil te dni predstavljen tudi že omenjen eksperimentalni film Nika Novaka, naslovljen po verzu iz skladbe Ramblin' Rose ameriške skupine MC5.


Mednarodni festival Postaja Topolove v 24. izdaji poteka med 7. in 16. julijem. Slovi po tem, da združuje različna polja eksperimentalnih umetnosti in javnega diskurza, vključuje pa projekcije, razstave, glasbene nastope, branja poezije in gledališke predstave. Poleg Groma in Novaka so na festivalu svoja dela predstavili še drugi slovenski umetniki. Med drugim sta potekali srečanji z režiserjem Janom Cvitkovičem in pesnikom Primožem Čučnikom.

Sicer pa je Topolovo prav s pomočjo festivala v zadnjih letih izšla iz pozabe. Gre za največjo vas v občini Grmek v dolini Kozice, eni od štirih Nadiških dolin. Ime vasi izhaja iz drevesnega imena topol, čeprav je dandanes tu le malo teh dreves. Topolovo bomo spoznali tudi v eni izmed naših nedeljskih oddaj Primorski pisani svet.


Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
22.05.2018
16°C / 24°C
sreda
23.05.2018
14°C / 25°C
četrtek
24.05.2018
15°C / 27°C