22. MEDNARODNI FESTIVAL JAZZ CERKNO

Petek, 19. maj 2017

Včeraj zvečer se je več kot uspešno začela že 22. izdaja mednarodnega festivala Jazz Cerkno. Polno zasedeno prizorišče je z aplavzi in odobravanjem pričakalo nastopajoče. Festival se je začel s koncertom nacionalnega jazzovskega orkestra – Big Banda RTV Slovenija – in njegovih gostov, saksofonista Jaka Kopača in avstrijskega bobnarja Reinholda Schmölzerja. Orkester je pod vodstvom Lenarta Krečiča odigral nove skladbe obeh gostov v aranžmajih avstrijskega bobnarja. Zadovoljna cerkljanska publika je slišala domiselno zasnovan spored, v katerem so se izmenjavali modernejši koncepti z bolj tradicionalnim pristopom in učinkovitimi solističnimi parti.

Sledil je nastop kvarteta enega naših najdejavnejših jazzistov, mariborskega kitarista Sama Šalamona. V kvartetu so se poleg Šalamona zbrali pihalec Acchile Succi, kontrabasist Pascal Niggenkemper in bobnar Christian Lillinger. Odigrali so nove Šalamonove skladbe, spisane posebej za festival. Šalamon se je podal v dobro premišljeno soočanje bolj melodičnih delov skladb z eksperimentalnimi prijemi. Četverica veščih glasbenikov je skladbe po konvencionalnih začetkih namreč začela drobiti in se igrati z zvenom svojih glasbil ter si podajati hrupne odkruške na sledi avantgardnejših pristopov. Odlična zamisel in tudi izvedba!

Sledil je sklep prvega dne s premiernim slovenskim nastopom tria Hailuja Mergie, v ZDA živečega etiopskega klaviaturista in harmonikarja. Nastop je pustil rahlo mešane občutke, saj je po udarnem začetku, polnem psihedeličnih pasaž, dinamika nastopa malo popustila. Trio je začel igrati bolj ležerno, kot na neobveznem jam sessionu. A kljub neizenačenosti nastopa je Mergia z osupljivimi harmonskimi linijami in vidno posvečenostjo svoji glasbi pustil močan vtis ter dostojno sklenil prvi festivalski dan.


Mario Batelić

Foto: Bojan Tavčar


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
22.05.2018
16°C / 24°C
sreda
23.05.2018
14°C / 25°C
četrtek
24.05.2018
15°C / 27°C