TOUR DES VILLES ZA OŽIVITEV STARIH IDRIJSKIH RUDARSKIH HIŠ

Četrtek, 18. maj 2017
V Idriji se danes na delovnem srečanju mudijo predstavniki štirih alpskih mest, ki sodelujejo v projektu Tour des Villes. Cilj projekta je povezovanje mest različnih držav alpskega loka pri izmenjavi izkušenj med mesti in iskanje skupnih rešitev pri oživljanju opuščenih urbanih objektov in območij.
V projektu Tour des Villes, ki ga finančno podpira švicarski zvezni urad za prostorsko načrtovanje, se partnerji alpska mesta Sonthofen iz Nemčije, Tolmezzo iz Italije, Tolmin in Idrija iz Slovenije ter društvo Alpsko mesto leta in CIPRA International osredotočajno na štiri področja: sodelovanje občanov, lastništvo, kulturna dediščina in povezana alpska območja.

Cilj projekta je, da se sodelujoča mesta preko medsebojnega sodelovanja in prenosa dobrih praks dodatno izobrazijo o izzivih trajnostnega urbanega razvoja in o tem, kako se lahko z obnovo praznih stavb, v katere se umesti ustrezne vsebine, prispeva k privlačnosti in živahnosti mest. Prvo srečanje je potekalo konec aprila v italijanskem Tolmezzu, ki je prevzelo tudi naslov Alpsko mesto leta 2017 in kjer so obravnavali problematiko nedavno izpraznjenega vojaškega kompleksa, za katere občina v sodelovanju z lokalnim gospodarstvom išče novo vsebino. V Tolmezzu smo udeleženci organizatorjem predstavili kar nekaj dobrih domačih praks – Idrija se je namreč s problemom prazne vojašnice uspešno soočila že pred nekaj desetletji, ko je v njej dobila prostore psihiatrična bolnišnica, medtem ko se Sonthofen in deloma Tolmin s podobnimi izzivi še vedno soočata.
Drugo srečanje danes in jutri poteka v Idriji, kjer se bodo dotaknili problematike propadajočih idrijskih rudarskih hiš ter kako spodbuditi prebivalce in lastnike k obnovi teh hiš in vzpostaviti sodobne bivanjske standarde upoštevajoč določila varstva kulturne dediščine. Pred začetkom delovnega srečanja je Občina Idrija včeraj v sejni sobi mestne hiše pripravila novinarsko konferenco, na kateri so projekt predstavili vodja idrijskega dela projekta Matevž Straus, zunanji strokovni sodelavec arhitekt Janez Podobnik, predstavnica društva Alpsko mesto leta Magdalena Holzer in vodja projekta Alpsko mesto leta nas Občini Idrija Karmen Makuc.

Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
22.05.2018
16°C / 24°C
sreda
23.05.2018
14°C / 25°C
četrtek
24.05.2018
15°C / 27°C