SKRB ZA ZAKONODAJO ALI BOJ ZA OBČINSKI DENAR?

Četrtek, 20. april 2017

Računsko sodišče je revidiralo pravilnost in smotrnost poslovanja občin Sevnica, Tržič in Cerkno na področju financiranja izdajanja občinskih glasil in objave v medijih v letih 2013 in 2014. Pri občinah Tržič in Cerkno je sodišče ugotovilo več nepravilnosti in izreklo negativno mnenje. V primeru Občine Cerkno je računsko sodišče opozorilo, da ni imenovala odgovornega urednika in uredniškega odbora občinskega glasila ter ni sprejela temeljnega pravnega akta, kjer bi določila pravna razmerja med izdajateljem in uredništvom ter osnovna medsebojna razmerja znotraj uredništva. Poleg tega oglaševalskih vsebin v občinskem glasilu ni označila, niti ni priglasila medija pri pristojnem ministrstvu zaradi vpisa v razvid medijev. Poleg tega za obe občini velja, da nista sprejeli strateškega dokumenta na področju medijev, v katerem bi določili namen in opredelili cilje izdajanja občinskega glasila in financiranja programskih vsebin v drugih medijih. V tem primeru gre za pogodbe, ki so sklenjene z družbo Radio Cerkno, ki za občino opravlja pomembno informativno dejavnost. Računsko sodišče s tem nakazuje, da gre za podvajanje financiranja informativne dejavnosti, čimer naj bi nesmotrno porabili proračunska sredstva.

Ta problem se v Občini Cerkno vleče še iz časa županovanja Mirana Cigliča, ki je ustanovil občinsko glasilo „Ukopditi“, kasneje pa je Jurij Kavčič uvedel glasilo „Cerkljanske novice“.

Ministrstvo za kulturo RS in računsko sodišče nista bila nikoli enotni. Prvo meni, da v takih primerih ne gre za glasilo, sodišče pa vztraja, da taki mediji terjajo vpis v razvid medijev in oblikovanje ustreznih organov.

Poudariti je potrebno, da gre za vzorni pregled, zato je takšnih primerov v Sloveniji še bistveno več. Vsekakor bo najbolje, da se bodo občine odločile urediti to dejavnost na osnovi Zakona o medijih, kar naj bi preprečilo neprestana različna tolmačenja.

Poznavalci medijskega dogajanja pa med drugim poznamo tudi različne pritiske, ki se odvijajo v ozadju. Lep primer je februarska zahteva Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev, da se prepove vsakršno financiranje občinskih glasil, ki so jo naslovili na pristojna ministrstva.. Pri tem društvo in sindikat navajata nekaj negativnih primerov in posplošuje problematiko tudi na tiste občine, kjer imajo dejavnost zgledno urejeno. Zahteva društva je bila obravnavana na medijski zbornici in je bila prav na pobudo našega vodstva zavrnjena. Po našem mnenju gre za pritiske večjih medijskih hiš, da bi posredno prišle do tistega denarja, ki ga lokalne skupnosti namenjajo za informiranje svojih občanov. S tem bi kakovostni lokalni mediji, ki jim je država podelila status posebnega pomena, izgubili vire za preživetje.


Ivan Seljak 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
22.05.2018
16°C / 24°C
sreda
23.05.2018
14°C / 25°C
četrtek
24.05.2018
15°C / 27°C