BO MINISTRICA SAMA SEBE RAZLASTILA?

Sobota, 18. marec 2017

V žledolomu pred tremi leti je bil velik del daljnovoda na trasi med Logatcem in Žirmi porušen. Pri njegovi obnovi pa se zapleta, saj 14 lastnikov z Elektrom Ljubljana ne želi skleniti pogodbe za služnost na parcelah, na katerih stoji daljnovod. Med njimi je tudi ministrica Milojka Kolar Celarc, ki ima v lasti štiri parcele, piše Žurnal24.

Podjetje Elektro Ljubljana je lastnikom zemljišč ponudilo in plačalo odškodnino za podeljeno služnost ter odškodnino za povzročeno škodo na zemljišču, vendar ministrica za zdravje Kolar Celarčeva po podatkih Žurnala24 odškodnine ni sprejela.

V obrazložitvi v dokumentaciji, ki jo hrani uredništvo Žurnala24, Kolar Celarčeva pojasnjuje, da ponudba ni bila sestavljena v skladu z zakonom o urejanju prostora, da ni obrazložena javna korist, da ni priložen izpisek iz zemljiške knjige, da iz ponudbe sploh ni razvidno, za kakšno napetostno omrežje sploh gre, in tako naprej.

V odzivu, ki so ga poslali z ministrstva za zdravje, zanikajo, da bi ministrica ovirala gradnjo daljnovoda. Zapisali so, da je ministrica med prvimi dala dovoljenje za obnovo daljnovodov po žledolomu, ki potekajo oziroma so postavljeni na njenih lastniških kmetijskih zemljiščih, piše Žurnal24.

Na Elektru Ljubljana podrobnosti spora s Kolar Celarčevo ne razkrivajo, češ da informacij zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo posredovati. So pa pojasnili, da bodo v naslednjih mesecih postopali skladno z zakonodajo, ki ureja postopke ustanovitve služnosti v javno korist.

Decembra 2016 so tako na podlagi sklepov pristojnega sodišča položili sodni depozit, ki predstavlja neprerekani del odškodnine v korist nasprotne udeleženke.

Da je bil za štiri parcele v katastrski občini Blekova vas, ki so v lasti zdravstvene ministrice, podan predlog za omejitev lastninske pravice, potrjujejo tudi na Upravni enoti Logatec.

Da gre primeru obnove daljnovoda Logatec - Žiri za obnovo gospodarske infrastrukture, ki je izključno v javnem interesu, je namreč lani odločila tudi vlada, katere članica je Milojka Kolar Celarc. Julija lani so ministrice in ministri s sklepom ugotovili, da je za parcele 14 lastnikov, ki služnostne pogodbe z Elektrom Ljubljana ne želijo skleniti, izkazana javna korist za omejitev lastninske pravice. Kolar Celarčeva naj bi po poročanju Žurnala24 torej odločala o svoji omejitvi lastninske pravice.

po STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
22.05.2018
15°C / 26°C
sreda
23.05.2018
16°C / 23°C
četrtek
24.05.2018
14°C / 25°C