MINEVA 80. LET OD SMRTI LOJZETA BRATUŽA

Četrtek, 16. februar 2017

Na današnji dan leta 1937 je v Gorici umrl Lojze Bratuž, skladatelj in zborovodja. 


Na Goriškem je deloval kot zborovodja več cerkvenih zborov, nadškof Sedej pa ga je imenoval tudi za nadzornika cerkvenih pevskih zborov na Goriškem. Na primorskih korih je gojil slovensko pesem, saj je bila v času fašizma slovenščina dovoljena le v cerkvi. Njegovo izrazito domoljubno kulturno delovanje je seveda zmotilo tedanjo fašistično oblast in kot je znano, so ga 27. decembra 1936 po maši v Podgori prijeli in ga na zaslišanju prisilili, da je spil zmes bencina in strojnega olja.


Zastrupitev je bila začetek njegovega dvomesečnega mučeniškega križevega pota. Iz časa, ko je Bratuž v bolnišnici v deliriju trpel strahotne muke, je znana tudi anekdota, ko se je pod njegovim oknom zbrala skupina njegovih pevcev in zapela rusko narodno pesem Kraguljčki, ki jo je priredil. Po besedah pričevalcev naj bi se takrat Bratuž zbudil iz delirija in izjavil: „Moji fantje pojejo.“ Umrl je dan pred svojim 35. rojstnim dnevom, pokopali so ga na Goriškem pokopališču.


Lojze Bratuž tudi 80. let po smrti ostaja narodni mučenik in simbol upora proti fašizmu, ki pa ga ni udejanjal s puško, ampak z glasbo. Skupaj s soprogo, tolminsko pesnico Ljubko Šorli, pa tvorita enega od trdnih gradnikov kulturne identitete slovenskega in predvsem primorskega človeka.Matej Kavčič

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
22.05.2018
15°C / 26°C
sreda
23.05.2018
16°C / 23°C
četrtek
24.05.2018
14°C / 25°C