OBČINA IDRIJA IŠČE ZASEBNEGA PARTNERJA ZA ENERGETSKO SANACIJO

Torek, 14. februar 2017

Občina Idrija je včeraj objavila povabilo k oddaji vloge za javni razpis za podelitev koncesije za izvajanje storitev energetskega pogodbeništva pri energetski prenovi dveh objektov v lasti občine.

Koncesija zajema gradbeno, tehnološko in energetsko sanacijo objektov idrijske osnovne šole in zdravstvenega doma, cilja prenove pa sta zagotavljanje prihrankov rabe energije ter uvedba energetskega upravljanja na omenjenih objektih. Koncesijska pogodba, ki jo bosta podpisala občina in na razpisu izbrani koncesionar, bo postala veljavna, ko bo koncesionar predložil garancijo za dobro izvedbo pripravljalnih storitev, in pod pogojem, da koncedent, torej občina, in koncesionar uspešno kandidirata na razpisu za sredstva iz kohezijskega sklada. Občina Idirja bo koncesijo podelila za največ 15 let.

Princip energetskega pogodbeništva poteka tako, da koncendent kot zasebni investitor na osnovi ocene prihrankov, ki jih bo z energetsko sanacijo dosegel, javnemu partnerju omogoči takojšnjo izvedbo sanacije, zasebni partner pa se za dobo trajanja pogodbeništva poplačuje iz sredstev prihrankov, ki jih je dosegel z izvedbo sanacije na objektih. Sklepanje javno-zasebnega partnerstva po principu energetskega pogodbeništva javnemu partnerju zagotavlja takojšnje prihranke brez dodatnih stroškov za izvedbo energetske prenove in urejeno stalno vzdrževanje objektov in naprav za čas trajanja pogodbe.

Po dokumentaciji ocenjena vrednost investicije v energetsko prenovo obeh objektov znaša skupno dobrih 1.978.000 evrov. Računajo, da bi nekaj manj kot 512.000 evrov pridobili iz razpisa za kohezijska sredstva. Sredstva za sofinanciranje projekta naj bi občina zagotovila v proračunu za leto 2017 in načrtu razvojnih programov za obdobje od 2017 do 2020.

Po izvedbi investicije v omenjenih dveh objektih pričakujejo za okoli 34% nižjo porabo energije. Zasebni partner naj bi v času trajanja koncesije skrbel tudi za energetsko upravljanje objektov.

Kdo bo zasebni partner in koncesionar v javno-zasebnem parterstvu za energetsko prenovo objektov idrijske osnovne šole in zdravstvenega doma, bo znano po 6. marcu, ko bodo zaključili z zbiranjem in odpiranjem vlog.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
22.05.2018
16°C / 24°C
sreda
23.05.2018
14°C / 25°C
četrtek
24.05.2018
15°C / 27°C