JESTIVAL 2015: UMETNOST IN KULINARIKA SE DELA Z LJUBEZNIJO

Nedelja, 04. oktober 2015

V Kobaridu je včeraj potekal Jestival okusov in umetnosti. Preplet kulinarike in umetnosti, kot hrane za dušo in telo je bil vodilo organizatorjev -LTO Sotočje in Turistično informacijskega centra Kobarid - pri pripravi letošnjega Jestivala.


Jestival, katerega vodilo je bilo na celodnevni prireditvi medsebojno povezati vse glavne akterje, ki v Kobaridu delujejo na področju visoke gastronomije na eni in vrhunske umetnike na drugi strani, je včeraj tako predstavil bogato ponudbo priznanih kobariških gostincev, katerim so se na stojnicah na kobariškem trgu pridružili likovni ustvarjalci in rokodelci iz celotnega Posočja, v Zeleni hiši so svoja dela razstavljali slikar Rudi Skočir ter kiparja Damijan Kracina in Vasja Kavčič, v stavbi Polonka pa so potekale projekcije filmov režiserja Jana Cvitkoviča. Dogajanje na trgu je popestrila otroška likovna delavnica in nastop osnovnošolcev iz podružnične šole iz Breginja, na osrednjem odru prireditve pa so se čez dan predstavila številna kulturna društva. Zapeli so Mladinski zbor Sedlo ter vokalni skupini Drežnica in Gadičke iz Poljubinja. Igralska skupina Drežnica je uprizorila odlomek iz spevoigre Magdalenca, za operni pridih pa je poskrbel pevski kvartet učencev solopetja pod mentorstvom Marjetke Luznik. Luznikova in Anja Skočir sta z izvedbami opernih arij pričarali kulturni vrhunec Jestivala, ki ga je sklenil duo Dovč in Vovk z radoživimi izvedbami ljudske glasbe.


Ob celodnevnem dogajanju in pestrem utripu na kobariškem trgu, katerega rdeča nit je bil včeraj predpasnik - tako tisti, na katerega so ustvarjali umetniki, kot nonini birtohi, ki so bili razstavljeni v hiši Polonka - so se na odru odvijali tudi klepeti z likovnimi in kuharskimi umetniki. Rudi Skočir, Damijan Kracina, Vasja Kavčič, Stanka Golob, Borut Å ulin in Jan Cvitkovič, so obiskovalcem odstirali svoj pogled na umetniško udejstvovanje na slikarski, kiparski, oblikovalski ali filmski način, Debora von Kastelmur, Valter Kramar, Ana Roš, Gorazd Marksl in Anka Lipušček Miklavič pa so na drugi strani razmišljali, kako je lahko tudi kuhanje umetnost, pri čemer je nedvomno pozitivno dejstvo, da se na Kobariškem znajo v sklenjen krog povezati vsi, ki domače izdelke pridelujejo in tisti, ki jih kot končni produkt servirajo na krožnik.


Vsi sodelujoči pa so poudarili, da je za vrhunske rezultate tako umetniška dela kot hrano potrebno delati z veliko mero domišljije in predvsem z ljubeznijo.


Matej Kavčič

Foto: Nataša Hvala Ivančič


Na fotografiji: kuharska mojstrica Ana Roš in režiser Jan Cvitkovič z "birtohom" na Jestivalu 2015.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

četrtek
25.04.2024
7°C / 14°C
petek
26.04.2024
6°C / 16°C
sobota
27.04.2024
4°C / 16°C