SONČEN PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV

Nedelja, 30. avgust 2015

Včeraj se je na Ahacijevem trgu v Idriji že tradicionalno odvil Praznik idrijskih žlikrofov. Na njem so organizatorji pod okriljem Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije najprej povabili na kuhanje divjačinske bakalce. Zveza lovskih družin Idrije je tako kot lani uspela privabiti kar 8 tekmovalnih ekip. Znova je bila udeležba medobčinska, poleg žirovskih lovcev je bakalco prvič kuhal tudi par iz lovske družine Most na Soči, ki je domov odnesel prehodni pokal za najboljšo. Drugo mesto po mnenju strokovne komisije, ki ji je predsedoval Boštjan Novak, so si prislužili Idrijčani in za las zgrešili vrnitev prehodnega pokala v idrijski lovni okoliš. Tretje mesto sta dosegla mlada lovca lovske družine Porezen. Divjačinske bakalce, ki so jo lahko obiskovalci dobili kot prilogo k idrijskim žlikrofom, je med vsemi omakami tudi najprej zmanjkalo. 


Ni pa zmanjkalo žlikrofov, ne pri ponudnikih ne na delavnici Naredi si svoj žlikrof, kjer so jih izdelali iz že vnaprej pripravljenega testa in mase za kroglice ter jih tudi skuhali. Otroci so uživali na delavnici Zveze prijateljev mladine Idrija, kjer so izdelovali razglednice v obliki žlikrofa ter jih v poštni nabiralnik oddali precej več kot 100. Kar dvakrat so se obiskovalci na vodenem ogledu rudarske hiše udeležili Muzejske učne ure z naslovom Kaj bo danes za kosilo? Zamrznjene žlikrofe ali sestavine zanje je bilo ves dan mogoče kupiti tudi na Kulinarični tržnici lokalnih pridelkov in izdelkov. Posebej je po prizorišču zadišalo popoldan, ko so se na stojnice postavile ekipe idrijskih gospodinj in gospodinjcev, ki so se potegovali za glasove občinstva v pripravi idrijskih žlikrofov. Sodelovalo je 7 ekip, med njimi so bili po izboru obiskovalcev najboljši Nonini žlikrofi, na drugem mestu je bila ekipa Vsi mi, na tretjem pa Brusovše KIÅ .

Popoldan je v Pokriti tržnici potekalo senzorično ocenjevanje idrijskih žlikrofov, na katerem je komisija ocenjevala 7 vzorcev, ki so vsi presegli mejo nad 25 točk, kar je dovolj za certificirane izdelke v zvezi z določili. Gostilna Kos, kjer so doslej na senzoričnem ocenjevanju vseh 12 let največkrat dosegli najvišje število točk, je slavila tudi tokrat. Komisija pod vodstvom Marlene Skvarča z Biotehniške fakultete v Ljubljani je razglasila še dve drugi mesti (Tesing, Klemen Florjančič, s. p., in Trgopromet Eniko d. o. o.) ter dve tretji mesti (Domači Žlikrofi Žigon, Janja Žigon, s. p., in Gotrade d. o. o.)

Nagradili so tudi najboljšo zgodbo o žlikrofih z natečaja, ki sta ga razpisali ICRA in Mestna knjižnica in čitalnica Idrija. Nagrado je prejela Anka Vončina za prispevek z naslovom "Ko kuhaš z ljubeznijo". Å e enega je prebrala petošolka Jana Pavšič po pripovedi babice, kar nekaj sočnih odlomkov o žlikrofih pa so obiskovalci ob branju osnovnošolk Barbare in Katarine slišali v času kosila.

Včerajšnji Praznik idrijskih žlikrofov je v Idriji ponudil tudi zabavo za najmlajše s Smeškovim svetom, na večerji z idrijskimi žlikrofi pa je prisotne zabavala znana zasedba Prizma.

Foto: i.s.

Damjana Peternelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

petek
29.03.2024
9°C / 19°C
sobota
30.03.2024
8°C / 22°C
nedelja
31.03.2024
10°C / 18°C