LETOÅ NJE PRAZNOVANJE V ZNAMENJU 200 LETNICE MOČNIKA

Torek, 02. september 2014

Občina Cerkno je včeraj praznovala svoj občinski praznik, ki je posvečen obletnici rojstva matematika Franca Močnika in ustanovitve Vojkove brigade v Cerknem. Včerajšnji dan je bil še posebej slovesen, saj je minilo natanko 200 let od rojstva velikega pedagoga in viteza, zato so pred cerkljanskim muzejem odkrili njegov doprsni kip, ki je bil kar nekaj let več ali manj skrit na pročelju doma upokojencev. Na slovesnosti je spregovorila kustosinja Mestnega muzeja Idrija Milojka Magajne. Pridružil se ji je tudi cerkljanski rojak, doktor matematike, tudi nekdanji občinski nagrajenec, dr. Marko Razpet, ki mu je tudi pripadla čast odkritja spomenika. V program praznovanja 200 letnice rojstva Franca Močnika se je vključilo tudi Filatelistično društvo Idrija, ki je v muzejskih prostorih pripravilo posebno razstavo, poskrbeli pa so tudi za izdajo priložnostnega poštnega žiga, poštne znamke in ovojnice.

Sicer pa se je včerajšnje slavje pričelo v dvorani glasbene šole Cerkno, kjer so slovesno izročili nagrade in priznanje občinskim nagrajencem, slavnostni govornik župan Miran Ciglič pa je opisal svojo pot štiriletnega mandata, v govoru pa ni skrival zadovoljstva nad dobro opravljenim delom, ki bo v bodoče uspešno predvsem na osnovi sodelovanja vseh občanov, predvsem pa občin na regijskem nivoju. Program so popestrili učenci Glasbene šole Cerkno.

Letošnje Bevkove nagrade so prejeli Anamarija Hvala za dolgoletno pedagoško delo na področju prometne varnosti, Božan Verbič za dolgoletno tradicijo ohranjanja utripa cerkljanske na gibljivih slikah ter Silvo ÄŒemažar za nenadomestljiv prispevek pri ohranjanju etnološke dediščine cerkljanske. Najvišje Bevkovo priznanje pa je letos prejel Å tefan Rutar za dolgoletno domoznansko delo ter bogato digitalno promocijo cerkljanske na spletu in v drugih medijih.

Praznik Občine Cerkno so svetniki in drugi gostje nadaljevali z odprtjem in ogledom dveh investicij, ki sta se v zadnjem času zaključili s pomočjo občinskega proračuna in evropskih sredstev. To sta otroško igrišče in večnamenski objekt, ki je nastal v sklopu obnove nekdanjega dijaškega doma. Povejmo še, da bomo letošnje občinske nagrajence Občine Cerkno predstavili v naslednjih tednih v sklopu različnih tematskih oddaj.


Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
26.09.2018
6°C / 20°C
četrtek
27.09.2018
2°C / 20°C
petek
28.09.2018
3°C / 24°C