Maja Petrovčič
Voditeljica programa
Praktičen prikaz obdelave žita so pričeli s krišpanjem, prvo grobo obdelavo žita. Ta način mlačve namreč ohrani žitna stebla nepoškodovana, in jih lahko uporabimo za slamnato kritino. Opluskano slamo so zlagali na kup in jo zvezali v škopnike.
Veliko zanimanje obiskovalcev sta požel tudi prikaz mlačve na strojni pogon z bencinskim motorjem ter dokončno čiščenje žita na rejto in z vevnikom.
Ob končanem delu so gospodinje može postregle z orehovimi štruklji, slanimi orehovimi potičkami, žganjem in »hruškovo vodo«, seveda pa niso pozabili na obiskovalce, ki so jih v znak spoštovanja in zahvale počastili z žganjem, kruhom in hišnim aperitivom Hotela Cerkno -»Laufarjem«. Družina Purgar je obiskovalce pozdravila v tipičnih smučarskih oblačilih in jim predstavila novaško lok smučko -simbol TD Novaki.
ÄŒlani Turističnih društev Vizenica in Novaki so tako na sproščen način predstavili delček naše bogate kulturne dediščine ter tako pripomogli k večji razpoznavnosti Novakov tudi na drugem koncu Slovenije..
Urša Ambrožič
Foto: Ivan Ambrožič
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!