AMERIÅ KI TAJNI AGENT IZ CERKNEGA

Petek, 30. marec 2012

Včeraj so v Cerkljanskem muzeju odprli gostujočo razstavo Svetovni popotnik pripoveduje o Cerkljanu dr. Andreju Kobalu. Andrej Kobal se je rodil 1899 v Cerknem in bil, kot je poudarila avtorica razstave Helena Janežič, človek več življenj, saj je v enem samem naredil toliko, kot bi marsikomu ne uspelo v treh ali štirih. Kako se je 'srečala' z njim?  

HELENA JANEŽIČ

Andrej Kobal je že kot 17-leten preživel prvo svetovno vojno, raznašal pošto po domačih hribih in zaradi grožnje z zaporom prebegnil v Ljubljano. Tam je dokončal šolo, se nato zaposlil v Slovenj Gradcu, 1921 pa emigriral v ZDA. Najprej se je v Chicagu poskusil kot žurnalist, v teh letih je tudi veliko objavljal in pisal pripovedi ter gledališke igre. Do druge svetovne vojne je imel v žepu že 4 doktorate: iz političnih ved, zgodovine, javnega prava in psihologije. Poučeval je na Policijski akademiji v New Yorku, kjer je uvedel sposobnostne teste, ki jih po vsej ZDA uporabljajo še danes. Med vojno se je zaposlil v Pentagonu na oddelku za psihološko bojevanje, kasneje pa postal tajni agent v predhodnici CIE. V Kairu je vodil usposabljanje obveščevalnih trojk in na tem mestu tudi uspel preprečiti ameriško bombardiranje Ljubljane in Zagreba. Po vojni je služboval v Bolgariji. Bil je med ustanovitelji CIE, 1947 je sprejel delo v njenem oddelku za Balkan. Bil je svetovalec vlade in deloval v različnih državah sveta. Po vrnitvi v ZDA je uspel tudi v akademski karieri. Kljub temu da je govoril 15 jezikov, je imel do maternega jezika poseben odnos, kakor tudi do sorojakov, ki jim je mnogim pomagal, da so si v ZDA uredili življenje.

Podrobno je njegovo življenje raziskal Cerkljan Å tefan Rutar in vse, kar je o njegovem življenju našel, objavil tudi na svoji spletni strani:

Å TEFAN RUTAR

Na včerajšnji otvoritvi razstave je bilo tudi kar nekaj sorodnikov Andreja Kobala. Anita Trpin se recimo kot 6-letna deklica še spominja srečanja z njim v stari Gorici, kajti po drugi svetovni vojni se v Slovenijo ni več vračal:

ANITA TRPIN

ÄŒeprav je razstava nekoliko manjše postavitve, kljub vsemu, kot je včeraj dodala kustosinja Cerkljanskega muzeja Milojka Magajne, priča o velikem človeku. Na ogled bo do 19. aprila.

Damjana P.

Helena Janezic
Stefan Rutar
Anita Trpin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
26.09.2018
6°C / 20°C
četrtek
27.09.2018
2°C / 20°C
petek
28.09.2018
3°C / 24°C