POZIV DELODAJALCEM ZA VSTOP V Å TIPENDIJSKO SHEMO

Torek, 28. april 2009

Posoški razvojni center je te dni že objavil javni poziv za izbor delodajalcev za vključitev v Regijsko štipendijsko shemo za severnoprimorsko regijo za šolsko leto 2009/2010, ki jo sofinancira tudi Evropski socialni sklad preko prednostne usmeritve štipendijske sheme v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013.

Å tipendija je sestavljena iz treh delov: Evropski socialni sklad jo sofinancira v višini 50% dodeljene kadrovske štipendije, vendar največ v višini 30% minimalne plače; delodajalci v višini od 25 do 50%, občine pa v največ 25 odstotnem deležu.

Pravico do vključitve v regijsko štipendijsko shemo za izvajanje kadrovskega štipendiranja imajo delodajalci, pravne osebe zasebnega prava, javne agencije, skladi, zavodi…s sedežem na območju severnoprimorske statistične regije, z ustreznimi kadrovskimi potrebami v okviru poslovne dejavnosti delodajalca, ki so skladne z lokalno listo deficitarnih poklicev ali pa je kadrovska potreba utemeljena s šolanjem za poslovanje oziroma prevzem družinskega podjetja ali kmetijskega gospodarstva. Delodajalci, ki se vključijo v regijsko štipendijsko shemo morajo zagotavljati sredstva za izplačilo štipendije štipendistu do konca šolanja, pa tudi zaposlitev po zaključku šolanja na ustreznem delovnem mestu za nedoločen čas s polnim delovnim časom ali najmanj za čas, ki je enak obdobju prejemanja štipendije. O pravici vstopa prijavljenega delodajalca v Regijsko štipendijsko shemo bo odločala posebna komisija, ki jo je Posoški razvojni center kot štipenditor že imenoval, roka za oddajo vlog pa sta dva. Prvi se zaključuje 20.maja, drugi pa 20.avgusta letos.

Na osnovi javnega poziva delodajalci opredelijo potrebe po kadrih, ki so jih pripravljeni štipendirati, na tej osnovi pa PRC objavi javni razpis štipendij za dijake in študente. Sezname prijavljenih dijakov oziroma študentov PRC posreduje delodajalcem, ki opravijo končni izbor.

Javni razpis štipendij enotnih regijskih štipendijskih shem za šolsko leto 2009/2010 bo objavljen predvidoma letos poleti oziroma jeseni.

Å tipendije Regijske štipendijske politike se dodeljujejo dijakom in študentom, ki se šolajo za poklice, po katerih delodajalci v regiji povprašujejo in se po končanem šolanju želijo zaposliti na območju regije. V letošnjem letu je v Regijsko štipendijsko shemo vključenih 166 štipendistov, od tega 86 dijakov in 80 študentov, pri obeh skupinah pa je kar 85% tistih, ki se izobražujejo za deficitarne poklice s področja strojništva, mehatronike, elektrotehnike in gradbeništva. V tem šolskem letu je za štipendije namenjenih skupno več kot 390.000 evrov, od tega bo javni sklad iz evropskih sredstev prispeval dobrih 184.000, občine nekaj manj kot 20.000 evrov, podjetja pa skupno preko 186.000 evrov.

Med podjetji, ki so v minulih letih ponudila največ štipendij v Regijsko štipendijsko shemo so bile gospodarske družbe na Idrijskem in Cerkljanskem, med občinami pa Nova Gorica, Ajdovščina in Kanal ob Soči, medtem ko so delodajalci in občine na območju tolminske, bovške in kobariške občine vključeni v posebno štipendijsko shemo SOÄŒA.

Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
22.05.2018
15°C / 26°C
sreda
23.05.2018
16°C / 23°C
četrtek
24.05.2018
14°C / 25°C