ANDREJKA JEREB IN NJEN VOTEK NA PLATNU

Četrtek, 25. oktober 2018

Idrijska pesnica Andrejka Jereb je včeraj v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija premierno predstavila  svojo najnovejšo, že četrto pesniško zbirko z naslovom Votek na platnu, ki je izšla pri domači založbi Bogataj.

V novi pesniški zbirki, ki jo je uredil Jože Janež, avtorica zaokroža tri pesniške cikle, v katerih odstira bralcem svoje notranje svetove. Kot votek poveže in na novo pesniško ubesedi lok občutij iz mladosti, prek odraslosti do življenjske jeseni. V ciklu Odpiranja v umesnost avtorica z izčiščeno definicijo zapisuje impresije ter znanim občutjem in pojavom poišče novo pesniško besedo. S tem se iz svoje intime vse bolj odpira v svet, a še vedno ne povsem. Ostaja v »umesnosti« med seboj in svetom onkraj.

V ciklu Britanska poletja s pogledom zrele ženske na novo ubesedi mladostna občutja, ko je kot študentka angleščine dve leti več mesecev skozi delo odkrivala Anglijo, in to ob koncu šestdesetih oziroma v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bil, kot je v spremni besedi zapisal urednik zbirke Jože Janež, najbolj svoboden čas na tem svetu v zadnjih dvesto letih.
Pesmi tretjega cikla z naslovom Jesenski pejsaži pa odstirajo podobo pomirjenega odnosa dveh starejših oseb.

In s kakšnimi besedami pesnica svojo novo pesniško zbirko pošilja med bralce?


izjava Andrejka Jereb


Poleg avtorice so na sinočnji predstavitvi knjige nastopili še z uvodno besedo direktorica knjižnice Milanka Trušnovec, Jože Janež kot urednik zbirke, založnik Damijan Bogataj, interpreta njenih pesmi Tilen Klinc in Milena Brelih ter kitarist Gašper Golob Rupnik.   


Metka Rupnik  

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.06.2019
16°C / 31°C
torek
18.06.2019
19°C / 30°C
sreda
19.06.2019
17°C / 30°C