MLADI V JAVORCI RAZMIŠLJALI O SOBIVANJU RAZLIČNIH KULTUR, NARODOV IN VEROIZPOVEDI

Sreda, 10. oktober 2018

Danes je pri spominski cerkvi Sv. Duha v Javorci, letošnji prejemnici znaka evropske dediščine, potekala razprava, v kateri so mladi razmišljali o Javorci kot simbolnem kraju sobivanja različnih narodov, kultur in veroizpovedi, o njenem umetniškem pomenu, dotaknili pa so se tudi aktualnih družbeno-političnih dogajanj v Evropi.


V razpravi so sodelovali učenci 9. razredov OŠ Franceta Bevka Tolmin in OŠ Dušana Muniha Most na Soči ter dijaki 1. letnikov Gimnazije Tolmin, pridružila pa sta se jim tudi direktorica Tolminskega muzeja Damjana Fortunat Černilogar in tolminski župnik Damijan Bajec.


Sodelujoči učenci in dijaki so povedali, da so jih ob sami umetniški lepoti cerkve Sv. Duha najbolj nagovorili njena sporočilnost kot simbola trajnega miru, strpnosti in enakopravnosti med narodi in rasami, dotaknila se jih je solidarnost graditeljev cerkve, ki so želeli z njeno izgradnjo postaviti spomenik padlim tovarišem, potegnili pa so tudi vzporednice med tedanjimi in sedanjimi razmerami v Evropi in svetu, predvsem ob tematiki migracij, pri čemer so poudarili razliko med vojnimi migranti, ki svoje domove zapuščajo zaradi vojnih razmer in katerim je potrebno izkazati solidarnost, ter ekonomskimi migranti, za katere bo morala mednarodna skupnost poiskati ustrezne rešitve.


Izjave: Zarja (OŠ Most na Soči), Tadej, Vitan Bor, Domen (Gimnazija Tolmin)


Dogodek spada med prireditve, ki jih Občina Tolmin pripravlja ob letošnji 100-letnici konca prve svetovne vojne, potekal pa je tudi pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.


V istem sklopu pripravljajo tudi niz pogovornih večerov z naslovom Vojne in mir danes. Na štirih večerih, ki bodo potekali ob koncih tedna v oktobru in novembru, bodo vidne osebnosti iz slovenskega javnega življenja razmišljale o današnjih napetostih, ki lahko peljejo v vojne ali v mir.


Matej Kavčič


 

Izjave: Zarja (OŠ Most na Soči), Tadej, Vitan Bor, Domen (Gimnazija Tolmin)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.06.2019
16°C / 31°C
torek
18.06.2019
19°C / 30°C
sreda
19.06.2019
17°C / 30°C