ROBOT ŽE V IDRIJSKEM RUDNIKU

Sobota, 15. september 2018


Te dni mednarodna ekipa strokovnjakov v sodelovanju s strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije ter geologi in rudarji Centra za upravljanje z dediščino živega srebra v Idriji izvaja prve potope avtonomnega podvodnega raziskovalnega robota UX-1 v črpališču potopljenega jaška Borba v idrijskem rudniku živega srebra. S potopi želijo strokovnjaki - 13 partnerskih inštitucij iz sedmih držav preizkusiti delovanje prvega od skupno treh avtonomnih robotov, kolikor jih bo izdelanih do zaključka projekta jesni 2019. Idrijski rudnik je eden od skupno štirih opuščenih evropskih rudnikov, kjer robota preizkušajo v podobnih okoljih, kjer bo sicer deloval. 

V Evropi je okoli 30.000 opuščenih rudnikov, od tega okoli 10.000 potopljenih, zato je dostop človeku večinoma onemogočen oziroma zelo nevaren,  raziskovanje z uporabo konvencionalnih metod zelo drago, zbiranje geoloških in drugih informacij z uporabo daljinsko vodenih strojev zaradi različnih ovir v rovih pa nemogoče. Še vedno pa v njih ostaja pomembna zaloga mineralnih surovin, ki bi jih z novimi tehnologijami in metodami rudarjenja lahko izkoriščali.

S tem izzivom so se spoprijeli partnerji projekta UNEXMIN, v katerem sodelujejo ugledne univerze, inštituti, ustanove s področja rudarstva in geologije z Madžarske, Finske, Španije, Portugalske, Velike Britanije, Francije in Slovenije. V okviru tega štiriletnega projekta, ki ima zagotovljenih nekaj manj kot 5 milijonov evropskih sredstev, so doslej razvili enega, do konca projekta pa bodo izdelali tri avtonomne podvodne raziskovalne robote kroglaste oblike, ki bodo, opremljeni s senzorji in drugimi instrumenti, lahko raziskovali zalite oziroma človeku nedostopne dele rudnikov celo do globine okoli 500 metrov. Cilj projekta pa je tudi ustanoviti podjetje, ki bo izvajalo storitve s to tehnologijo. 

Robota v jašek Borba v idrijskem rudniku, do črpališča na 9. obzorju, spremljajo le idrijski rudar in dva člana mednaroden strokovne ekipe, na 3. obzorju je vzpostavljena nadzorna baza, ostali strokovnjaki potope spremljajo s površja. In kako uspešni so bili doslej  prvi potopi v idrijskem rudniku?  Dr. Norbert Zajzon z univerze Miškolc na Madžarskem, vodja celotnega projekta.

izjava Norbert Zajzon

In kaj si od preizkusov potopov robota obetajo v idrijskem rudniku? Tatjana Dizdarevič, direktorica Centra za upravljanje z dediščino živega srebra.

izjava Tatjana Dizdarevič

Prvič so podvodnega robota letos poleti že preizkusili v opuščenem rudniku kremena v Kaatiali na Finskem, drugič te dni v idrijskem rudniku, pomladi bosta dva robota raziskovala v opuščenem rudniku urana v Urgerici na Portugalskem, trije pa v rudniku bakra Deep Action v Veliki Britaniji.
 

izjava Norbert Zajzon
izjava prevod Norbert Zajzon
izjava Tatjana Dizdarevič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.07.2019
19°C / 36°C
sreda
24.07.2019
19°C / 36°C
četrtek
25.07.2019
21°C / 37°C